• Midt i alt det triste gjør det oss utrolig glade at graffitiveggen på Bergen Kunsthall også kan fungere som dagsaktuell kommentar til drapet på Anna Lindh.

Det sier en av initiativtakerne til den omstridte graffitiveggen i Lars Hilles gate i Bergen, Jørgen Larsson, til Bergens Tidende, etter at graffitimaleren Sinus fra Bergen i går vakte oppsikt med sin graffitikommentar til drapet på den svenske utenriksministeren.

— Det er sånn veggen skal fungere. Vi i Kommando ante ingenting før vi så at veggen plutselig også «snakket» om tragedien, sier Larsson.

- Måtte bare uttrykke noe

— Det var torsdag kveld jeg holdt på med planlagte graffitimalerier på veggen. Jeg har en serie med seks figurer jeg har skapt. Og skulle bruke en av dem. Men så ble jeg så preget av meldingen om at Anna Lindh var død. Da byttet jeg figur, og lot «Batax» uttrykke noe om det som skjedde i Stockholm. Med Anna Lindhs navn over, og R.I.P under figuren, mener jeg at jeg fikk sagt noe om mine egne og andres følelser. Og kanskje legger forbipasserende merke til overvåkingskameraet som ikke virker? Spør Sinus.

— Det er statssymbolet som svikter, sier Sinus, som i likhet med alle graffitikunstnere bare vil omtales med sitt kunstnernavn.

Uvanlig i graffitikretser

— Er det ikke slik at graffitimalere avskyr videoovervåking som fungerer?

— Det kommer an på uttrykksformen og lovligheten av prosjektet. Men i dette tilfellet måtte jeg si noe om staten som svikter. Og så får man tolke det som man vil, sier Sinus.

Han er ikke blant dem som var invitert til å gjennomføre hovedprosjektet på Bergen Kunsthalls bakvegg. Men han regnes som en av Bergens ypperste graffitimalere, og har bakgrunn fra et østeuropeisk land.

— Drapet på Anna Lindh har gjort inntrykk på folk fra alle miljøer og i alle aldersgrupper. Jeg håper at jeg har klart å vise at det som skjedde i Sverige var noe som aldri skulle ha skjedd. Og så er jeg glad for at graffitikommentaren min ikke er lukket inne på et museum, sier Sinus til Bergens Tidende.

<b>SORG:</b> Det ferske graffitimaleriet på Bergen Kunsthall taler egentlig for seg selv. Graffitimaleren Sinus fra Bergen er ansvarlig for den dagsaktuelle graffitikommentaren. BJØRN ERIK LARSEN (foto)