Christina er fremdeles i St. Petersburg, fire døgn etter at hun skulle vært tilbake i Bergen med klassevenninnene. Hjemme i Markeveien sitter mamma Nina Hagen og er bekymret.

— St. Petersburg er en stor by, så det er klart det er ubehagelig, sier hun.

Dyktig ballettdanser

Russiske myndigheter nektet Christina å forlate landet fordi hun er russisk statsborger. Nina Hagen er gift med en norsk mann, og har bodd i Norge med datteren i to år. Mens de venter på norsk statsborgerskap studerer Christina i den prestisjefulle eliteklassen for klassisk ballett på Bergen Kulturskole.

Syvende juni reiste elleve elever fra klassen til St. Petersburg for å treffe russiske dansere, og besøke Vaganova-akademiet, som regnes som den fremste ballettskolen i verden.

Men hjemreisen skulle bli mer problematisk enn noen kunne ane.

— Ifølge russisk lov er det forbudt for personer under 18 år å forlate landet uten å være i følge med foreldrene. Siden Christina har russisk pass fikk hun ikke reise, forklarer moren.

Dermed ble den unge jenten sittende igjen i millionbyen, mens resten av klassen reiste hjem til Bergen. Fagsjef Siren Underthun, som var med som representant for skolen, ble også igjen for å hjelpe sin uheldige elev. Det førte til nye forviklinger: Underthun hadde nemlig ikke gyldig visum for et så langt opphold.

Fikk tak over hodet

Til alt hell hadde Ninas mann, Alf Hagen, flere kontakter i St. Petersburg etter å ha arbeidet i Russland i lengre tid. En av dem ordnet tak over hodet for de to.

Hvis alt går etter planen får russiske myndigheter de nødvendige dokumentene tidsnok til at Christina kan reise hjem torsdag.

— Jeg har vært engstelig, men jeg snakker mye med Christina på telefonen. Jeg er veldig takknemlig fordi så mange har villet hjelpe oss, sier Nina.

Hun er oppgitt fordi hun på forhånd oppsøkte den russiske ambassaden i Oslo flere ganger for å forsikre seg om at datteren hadde alle papirene i orden.

— Ifølge ambassaden var det ikke noe problem, siden jeg hadde gitt Christina fullmakt til å reise. Men da hun kom til passkontrollen på flyplassen, fikk hun beskjed om at fullmakten manglet et stempel fra ambassaden.

Dermed måtte ekteparet sporenstreks reise til Oslo for å få tak i det nødvendige stempelet. Deretter ble dokumentet sendt med ilbud til St. Petersburg.

— Jeg håper inderlig det ordner seg og at hun får komme hjem snart, sier Nina Hagen.

VIL HJEM: Christina Hagen fikk et ufrivillig langt opphold i St. Petersburg, etter at hun ble nektet å reise hjem av russiske myndigheter.