Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på mitt utspill (BT 13.11.) om å tilrettelegge deler av Festplassen til et sted hvor barna kan utfolde seg. For noen av oss har faktisk barn, og ønsker likevel å bruke byen vår. Når solen skinner er jo Bergen er den vakreste byen i verden! Men hvordan skal vi klare det?

Vi spaserer i byen med vår ett og et halvt år gamle gutt, Fabian Jazz. Vi skal treffe en annen barnefamilie ved Den blå steinen. Det er et greit sted for oss med barnevogner, men vi må komme oss fort derfra for det er for mye usynlige trinn for småtassene, samt vannpytter som utfordrer til et bad. Vi triller til Smålungeren og mater fuglene. Med hvert vårt grep i genserkragen til småen, går matingen unna i en fei. «Jo da, lille venn! Tippen liker hele brød den! Kom!» Gressbakken ned mot vannet er skummel for en småbarnsmor. Så hva nå? Skal de få løpe etter duene på Torgallmenningen ... igjen? Passerende tror det er jeg som løper etter duene. De gamle på benkene følger meg med ravneøyne. Ja ja, så får de litt ekstra underholdning, mens de tar en pust i bakken.

Og hva med oss småbarnsforeldre? Det er så lite som skal til for at vi skal få noen minutters pause og få ladet batteriene. For dem som har glemt det, barna lar seg ikke styre i retning av vår tiltenkte rute. Barn er en egen rase som krever særlig tilretteleggelse på alle plan. Tidligere satte kommunen opp en lekeplass på Torgallmenningen om sommeren. Den var så populær at de likeså godt la ned tilbudet på grunn av slitasje og krevende renhold. Så fikk vi, rettere sagt de handlende, et tilbud på Galleriet i 6. etasje. Også dette ble lagt ned, bl.a. på grunn av at foreldrene ikke var på huset når de ble oppkalt. Forståelig! Det var vel noen stakkers alenemødre som (i mangel på barnehageplass) så sitt snitt å løpe til tannlegen, mens ungen storkoste med andre barn.

Dermed er det ingenting for barn i Bergen by! Er ikke det forunderlig? Vil vi ha en barnefri by? I Oslo kan man ikke ta med seg barnevogn inn på de fleste kafeer. Det står et skilt med en barnevogn med et stort, rødt kryss over. Er det slik vi vil ha det i byen vår? Skilt med barn under røde kryss? Nei, gi oss litt sand og noen lekeapparater, gjerne i de intime områdene rundt Festplassen, Tårnplass og andre sørgelig steinbelagte områder, slik at vi kan smykke gråsteinen med våre sjarmtroll.

AV SIV GØRBILZ