— Nå er jeg redd, sier Berit Liland (59) til Bergens Tidende.

For to år siden kjøpte hun et rekkehus i Marbella-området i Spania. På grunn av sterk astma bor hun der i store deler av året.

Etter å ha bodd der noen måneder, ble hun valgt som styreleder, eller president som det heter i Spania, i selveierlaget.

— Det gjør at jeg må være med å ta beslutninger som ikke alle er glade for, sier hun.

Blant annet var det en huseier som ble svært sint da han ikke fikk lov å bygge garasje midt på plenen i fellesområdet. Ifølge Liland truet han med å sende noen til huset hennes midt om natten for å gjøre skade. Dette var for ti måneder siden. Vedkommende er nå flyttet.

— Jeg vet jo ikke hva slags hukommelse slike folk har, sier hun.

Frykter mafiaforbindelser

Liland frykter at vedkommende som truet henne har kontakter med mafiaen i Spania.

Hun forteller at eksplosjonen ikke har vakt oppsikt i lokalområdet. Bare en lokalavis og en fjernsynskanal har vært på åstedet, men det var etter at Liland selv varslet lokalavisen.

Liland tror det var en bensinbombe som satte fyr på bilen hennes, som sto parkert bare fem meter fra huset. Dette har hun også fått bekrefter fra politiet.

— Den begynte i hvert fall ikke å brenne av seg selv midt på natten. Den hadde stått parkert i ti timer før eksplosjonen, sier hun.

Hun har naturlig nok anmeldt forholdet. Også selveierlaget har gått til anmeldelse, fordi eksplosjonen førte til brann i hekker og trær i området.

— Hele området kunne brent ned, sier hun.

Kritisk til politiet

Hun føler seg utrygg etter brannen, og det spanske politiets innsats beroliger ikke.

— Ikke én eneste politimann har vært her og etterforsket saken, sier Liland.

Hun og familiemedlemmer har selv forsøkt å sikre bevis og sperre av området. Hun mistenker politiet for ikke å ville etterforske saken siden hun er utlending.

— Jeg vet ikke om de er redde for at dette skal gi Spania dårlig publisitet blant dem som vurderer å flytte hit, sier hun.

Hun forteller at bilen, en dieseldrevet Seat Leon, var forsikret, og at hun derfor ikke taper veldig mange penger på dette.