Det var i oktober i fjor at bedrageridømte Philip Sigval Bergesen stakk av fra Bergen fengsel under en kort undervisningspermisjon. Etter å ha lekt katt og mus med politiet i to dager, ble han til slutt pågrepet på vei opp til avgangshallen på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Storsvindleren, som har spesialisert seg på å stjele identiteter til finanskjendiser, skal ifølge politiet ikke akkurat ha ligget på latsiden de to dagene.

— Tiltalte er en notorisk svindler som begynte igjen umiddelbart etter rømningen. De nye forholdene er av akkurat samme typen som de han allerede sitter inne for, forteller politiadvokat i Økokrim, Marit Formo.

- Bestilte bilnøkler

Denne gangen ble det finanstoppen Svein Støle og en av Bergesens favoritter, matmillionæren Arne Stabell Eriksen, som denne gang ble ofre for 37-åringens tvilsomme vaner.

Etter under et døgn i frihet, skal storsvindleren ha bestilt nøkler til en Mercedes-Benz tilhørende administrerende direktør Svein Støle i finansrådgivningsselskapet Pareto AS.

Dagen etter hevder Økokrim at han brukte et falskt førerkort for å lure til seg et kredittkort fra American Express, som skulle belastes Støles konto.

Før han satte kursen mot Gardermoen, stakk Bergesen også innom likningskontoret i Bærum. Der skal han ha brukt et forfalsket bankkort for lure til seg en utskrift av likningen for matmillionær Arne Stabell Eriksen.

Vil ikke forklare seg

Dermed må den taleføre 37-åringen nok en gang ta plass på tiltalebenken. 5. juni kommer rømningssaken hans opp for Bergen tingrett.

Bergesen skal ikke ha forklart seg til politiet, og det er foreløpig uvisst hvordan han stiller seg til den nye tiltalen.

Advokat Oscar Ihlebæk er forsvarer for Bergesen. Han fikk oversendt tiltalen i går, og vil ikke uttale seg før han har fått sett nærmere på saken.

— Jeg har heller ikke snakket med Bergesen, så dette må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt, sier Ihlebæk.

Hvis Bergesen blir funnet skyldig, risikerer han en påplussing av fengselsstraffen på inntil tre år.

Krevde solarium

Svindleren er godt kjent med livet bak murene. Ti år av sitt voksne liv har han tilbrakt i fengsel, og i fjor vår ble han dømt på nytt. Dommen lød på fire og et halvt års fengsel for et utall bedragerier som til sammen utgjør over 21 millioner kroner.

Saken vakte betydelig oppsikt, ikke minst fordi Bergesen nektet å vedgå straffskyld før han ble innvilget solarium i fengselet. Rettssaken ble utsatt i flere timer, før påtalemyndigheten til slutt valgte å godta det noe uvanlige kravet.