Det er med interesse og undring jeg leser BTs artikkel om offentlige tannklinikkers tilsyn med barns tannstatus. Det burde etter min mening være tilsyn av tennene hvert år, og vi som foreldre burde ikke finne oss i noe annet.

Det hevdes at det er faglige årsaker og at det gjøres en vurdering for den enkelte. Tennenes tilstand kan endre seg, og det må da være bra å kunne følge med utviklingen og evt. pensle med fluor og gi informasjon om tilstanden. Jeg finner meg ikke i at mine barn blir en salderingspost som kan føre til ubehandlet tannråte fordi tidsintervallet på to år kan bli for lenge. Bruvik mener det kan føre til overbehandling dersom en har årlig tilsyn. Tilsyn er ikke overbehandling! Dersom tannlegene mangler faglig vurdering kan det nok bli både underbehandling og overbehandling.

Jeg er også nettopp gjort kjent med at tannråte i melketenner ikke lenger behandles. Antakelig av økonomiske grunner dette også. Nå tilhører jeg den generasjonen som fikk tenner ødelagt hos skoletannlegen og husker også hvordan tannverk var. Vil ikke ubehandlet karies til slutt gi smerter? Kan karies også smitte over på andre friske tenner? Er dette bra?

Det er med undring jeg registrerer at tannleger går god for en stadig reduksjon i tilbudet og samtidig hevder det er faglig forsvarlig. Vi som foreldre bør si vår mening og håpe på en endring før forskningsresultater om fem år viser at tannråten ytterligere stiger og at to års intervaller nok var feil.

MARIANNE K. ÅRVOLL, BERGEN