HEIDI SCHJETNE

— Å Gud, jeg har glemt å pudre ørene, roper Susanne, og kaster seg ned foran speilet i den overfylte jentegarderoben. Hun slenger håret bakover og begynner den nitide pudringsprosessen. Ørene blir hvitere og hvitere.

Den store ildprøven

Nå er det ingen vei tilbake for de førti ungdommene som meldte seg på modellskolen for ti uker siden. Siden da har de lært om make up, styling av hår, kosthold og trening - og om poseringsteknikker. Nå skal de i ilden under «catwalken» på Hotel Norge.

Jentene kjemper om en plass foran de tre små speilene i garderoben. Litt mer hårspray og lipgloss må til. Rough, parfymer, neglesakser, deodoranter, lakksko og støvletter flyter. Modellene skal posere i minst to antrekk hver i løpet av det flere timers lange moteshowet. Og hver og en av dem har ansvaret for «sine» klær. Sportsklær og moteklær, men også tradisjonelle kostymer som festdrakter, bunader og brudekjoler henger tett i tett på klesstativene.

Ute på gangen står Christer med sitt lille problem: - Buksen min vil ikke henge. Men de skulle visst skaffe meg et belte. Og du, hvordan skal jeg smile for at det ikke skal se falskt ut? Ragnhild aner råd: - Det beste er å finne en å smile til, din mor eller noen. Fest blikket der og så smiler du som faen, gliser modellvenninnen.

Klar, ferdig, gå!

Endelig går startskuddet og tre gutter i krigsantrekk, inspirert av Madonnas nyeste video, åler seg ut på «catwalken». I bakgangen stimer folk sammen rundt en tv-skjerm. Den viser hva som foregår på scenen. En gutt i hettegenser og caps svitsjer kanal, til modelljenters forferdelse: - Dust, tosk, jeg skal slå deg, vi må se hva som skjer, lyder det i kor. Snart er skjermbildet tilbake, og jentene beundrer modellguttene, som smyger seg rundt med bare overkropper og silkeslør. Og nå er det endelig blitt alles tur.

— Hvis jeg går ett skritt lenger enn deg, så lat som om det skal være sånn, sier Marita til modellvenninnen, før de begge smetter ut på scenen for aller første gang. Yvonne har på seg knehøye grønne sjøstøvler med snøring. Og lekker silketopp, korte bukser og tykke tresmykker i halsen. - Jeg skal på fisketur, som du ser, smiler hun med en god porsjon selvironi. Øyeblikket etter tramper hun ut på scenen i alt annet enn ballsko.

Sexy i folklore

— Å, så sexy du var nå, roper Susanne til Christer, som nå har iført seg et tradisjonelt festantrekk fra Fana. - Off, det er blodharry, og etterpå skal jeg på med Hardangerbunaden, som er enda mer harry, sier han. Men jentene rundt ham er virkelig fascinert av den staute gutten i folkloredrakt.

Marita velter ut fra scenen og utbryter: - Midt under siste runde kjente jeg at krampen tok meg. Men heldigvis klarte jeg å gå videre, puster hun lettet ut. Og Susanne ligger like i hælene hennes ut fra catwalken.: - Også jeg da, som krasjet med deg der inne, flirer hun.

Nå er det årets Miss Bergen, Anne Kristine, som gjør seg klar. Til selve brudemarsjen av Mendelssohn skal hun innta catwalken med sin modellbrudgom Einar, og brudepiken Marlene (9). Fra salen lyder Mendelssohn og brudepiken står i kulissen. Men hvor blir det av bruden? Forvirringen er stor og brudemarsjen halvveis da de elskende i modellenes verden endelig entrer scenen. Anne Kristine kommer snart lattermild ut igjen. - Jeg nøs der inne, og det rant fra nesen min, sier hun i den praktfulle brudekjolen. Men selv ikke i modellenes verden kan man rå over «bryllupsværet».

ORIGINAL BRUD: Trine Johnsen viser et av moteshowets brudeantrekk. I kulissene satt mor Linda Herlofsson, som har designet kjolen. <p/><FOTO: RUNE SÆVIG