Energiminister Einar Steensnæs og NVE liker dårlig de snøfattige fjellområdene på Vestlandet og i Midt-Norge. Det er her de fleste vannmagasinene ligger. I tillegg er vannmagasinene i Sverige så nedtappet at man omtrent kan gå tørrskodd over dem. Det viser data presentert denne uken av svenske kraftprodusenter.

Har for knapp tid

— Det er for knapp tid til at vi kan rekke nye utbyggingstiltak som monner for neste vinters strømforsyning. Vi må stole på nedbøren. Helt avgjørende for strømsituasjonen kommende vinter blir derfor nedbøren til våren, sommeren og høsten, sier energiminister Einar Steensnæs til Bergens Tidende.

NVE har orientert ministeren om at magasinene i mai/juni i år kan være «tomme»; i praksis med en fyllingsgrad på bare 10 prosent.

— Jeg har gitt vassdrags- og energidirektør Agnar Aas oppgaven med å vurdere forskjellige øyeblikkelige tiltak som kan iverksettes til neste vinter.

Ifølge energidirektør Aas kan vi komme til å gå inn i kommende vinter med kun halvfulle vannmagasiner i både Norge og Sverige. Ifølge Statnett er ikke kabelkapasiteten tilstrekkelig til å få inn nok vinterkraft fra Danmark, Polen, Tyskland og Russland til Norge i 2003-2004.

— Vi kan ikke bare knipse med fingrene og skaffe mer kraft innen vintersesongen 2003-2004. Det tar tid å bygge ut, enten det er nye strømkabler til utlandet eller ny kraftproduksjon i Norge, sier Steensnæs.

Verste siden 1950-tallet

Ifølge NVE har ikke Norge opplevd en så prekær situasjon etter at den store vannkraftutbyggingen startet på slutten av 1950-tallet. En varm og tørr vår kan ifølge NVE ytterligere forverre magasin- situasjonen. Mer av snøen fordamper, og gir enda mindre tilsig til magasinene. Siste NVE-tall viser at magasinfyllingen er helt nede på 28 prosent, mot normalt 50 prosent i begynnelsen av mars.

«TAR TID»: - Vi kan ikke bare knipse med fingrene og skaffe mer kraft innen vintersesongen 2003-2004. Det tar tid å bygge ut, sier energiminister Einar Steensnæs. <p/>ARKIVFOTO: SCANPIX