Men gjelder begrepet i dag når hyllene i supermarkedene skal fylles med skummel europeisk barnemat på boks? I mediene går diskusjonen høyt — et tegn på at det enkle nå begynner å bli komplisert.

EØS-avtalen får så det svir, - innførsel av europeisk barnemat er - for å holde meg til matterminologien - blitt «gefundenes fressen» - ikke minst for dem med inngrodd uvilje både mot EØS-avtalen og EU. Enkelte innlegg antyder tilsetning av giftige stoffer i barnematen fra Europa, men uten å konkretisere påstanden, atter andre tror at EØS-avtalen pålegger småbarnsforeldre kjøpetvang.

I ethvert fall tyder diskusjonen på at troen på nordmenns sunne fornuft og etikett-leseferdigheter er lik null. Hvorfor ellers dette oppstyret om for store doser AD-vitaminer? Riktignok er vi underlegne de fleste europeiske land også med hensyn til allmennkunnskaper, men de fleste greier vel ennå å lese hvilket innhold hermetikkbokser har?

Det er mer enn underlig at man i denne diskusjonen glemmer ernæringsvitenskapens første bud: fersk mat. Konservert mat er alltid tilsatt konserveringsmidler, E-stoffer og/eller kunstig farge. I denne prosessen ødelegges naturlige næringsstoffer og kunstige vitaminer blir derfor tilsatt. I dette tilfellet gjelder det tilskudd av AD-vitaminer som er noe større enn det norske myndigheter tidligere har anbefalt.

Uansett hvor mye vitaminer som tilsettes, er imidlertid barnemat i glass eller på boks sekunda vare og kan aldri erstatte fersk, nylaget mat. Det er symptomatisk for velferdsutviklingen at dette vesentlige punkt praktisk talt ikke nevnes i debatten.

Den norske selvgodhet med tilhørende innsnevret livsperspektiv, er viden kjent og er nok årsaken til at et spørsmål om boksemat som ingen behøver å kjøpe kan skape store problemer. «Stor ståhei om ingenting» er et velkjent og ofte brukt tåkeleggingsmiddel som skjuler store og ubehagelige utfordringer.

I en tid da milliarder av mennesker sulter, fryser og er på flukt fra vold og terror, og vår egen kultur ødelegges innenfra, da bygger nordmenn luksus de lux skip - selvsagt verdens største og dyreste ...; en gave fra n'Peer til alle Bør'ene og Erasmus'ene.

Det er flaut!

Av Dagny Hysing-Dahl