— Politiet har grunn til å tro at mange av disse er en del av et nettverk, sier politioverbetjent Per-Ivar Bøe ved tyveriavsnittet ved Bergen Sentrum politistasjon.

Politiet har den siste tiden pågrepet og fengslet flere personer, alle av utenlandsk opprinnelse, som har herjet rundt i flere av byens butikker.

— Det er ikke en stigmatisering, men en realitet at det er personer med utenlandsk bakgrunn som står bak de omfattende tyveriene, sier Bøe.

Han har forståelse for at ledelse og butikkeiere på Bergen Storsenter er oppgitt over «togtyvene».

— Det er et politisk anliggende hvordan vi skal reagere overfor disse personene. Politiet prøver å gjøre så godt vi kan, og den senere tid har vi tatt flere som har stått bak omfattende tyverier, sier Bøe.

Senterdirektør Ingunn B. Hansen sier det er lite de kan gjøre mot disse tyvene. De er så altfor erfarne.

— De kommer, stjeler og drar igjen. Dette er proffe folk som opptrer sammen og som har utstyrt seg slik at alarmer ikke blir utløst. Vi håper at kurset vi skal gjennomføre skal lære oss mer om hvordan de jobber i forkant, sier Hansen.

Politiet lover fortsatt kamp mot butikktyvene, men er klar på hvem som kan gjøre den beste jobben.

— Det er betjeningen i den enkelte butikk. Vi synes det er flott at sentrene tar fatt i problemet og kurser personalet. Et veldig bra tiltak, sier politioverbetjent Bøe.