På siste sides væroversikt var siste penværsdag 28. februar. Ingen dag i hele mars er i avisen kvalifisert til å være penværsdag, selv om både 1., 2., 4., 12., 13., 14., 15., 17. og 20. mars var dager vi i familie og vennekrets omtalte som flotte dager, med masse sol og lite vind og regn.

Bergens Tidende bruker en noe teoretisk definisjon på hva en penværsdag er. Etter den skal det ikke på noe av tre faste tidspunkter på dagen, kl. 06.00, 12.00 og 18.00 UTC være mer enn 4/8 skyet. Til sammen skal skyene på disse tidspunktene heller ikke overstige 9/8. Fra 1. januar i år er det Storm Weather som observerer for avisen, tidligere var det Værvarslinga på Vestlandet. Etter denne definisjonen har det altså ikke vært pent vær i Bergen i mars 2003.

Om nå himmelen på ett av de tre tidspunktene er dekket av 5/8 skyer, mens solen resten av dagen skinte fra en knallblå himmel, ja, da blir det ingen meteorologisk penværsdag. Det blir ikke det selv om observatøren skulle blingse litt. Det ligger nødvendigvis et menneskelig aspekt bak vurderingen av skyers beskaffenhet — tykkelse og utbredelse. Men for folk flest er dette likevel en knalldag.

Slik denne definisjonen har slått ut i mars, og for øvrig tidligere også, er den langt mer til irritasjon enn til fornuftig informasjon.

Vi trenger alle de pene dagene vi kan få her i Bergen. Ta dem ikke fra oss på denne måten, kjære BT. Slutt derfor med denne registreringen. Verken BA, VG, Dagbladet eller Aftenposten gjør dette og jeg vet ikke om at noen savner det. Penværsdager er heller ikke noe som tas med når meteorologene oppsummerer været ved måneds- og årsslutt. Hvorfor ikke?

Resten av værinformasjonen på siste side er flott, så fortsett med den. Det er godt og informerende stoff. Om dere vil presentere noe i stedet for penværsdager, kan dere jo få talt soltimer og fortelle oss resultatet av det. Det ville blitt et stort tall for mars i år.

MAGNE ASKELAND, BERGEN