Av Galina Bjugan på vegne av russiske kvinner i Bergen

Vi er noen lesere som vil stille et spørsmål og håper på å få et svar. «Vi» er russiske kvinner som bor permanent i Bergen og omegn. Spørsmålet er: Når dere plasserer et oppslag som «Stoppet russisk bordell» på førstesiden, tenker dere på konsekvensene for oss, russiske kvinner i Bergen (og vi er mer enn 100), for våre norske menn og særlig for våre barn, som blir mobbet på skolen?

For noen av oss er det rett og slett pinlig å svare at vi er fra Russland, vi utvikler et mindreverdighetskompleks på grunn av overdreven og overdrivendeýoppmerksomhet på bare negative sider av det russiske folk i norske aviser, TV og radio. Det er veldig vanskelig å være utlendinger i Norge. Vi må bruke årevis på å få godkjent en utdanning Norge ofte har mangel på, vi må bevise at vi er dobbelt så kompetente for å få jobben.

Det er nesten umulig å leie eller kjøpe leiligheter fordi vi har fått merkelapp av media. Hvis man leser bare norske aviser kan man tro at Russland er et land av alkoholikere og prostituerte. Og ikke alle nordmenn har lært på skolen å være kritisk til hva media sier. De fleste er lett påvirkelige. ýHvor er du fra?ý ý Fra Russland. ý Å, vodka! Bånnski! Vakre jenter! Typisk reaksjon. Hva vet dere ellers om Russland? Hvor mye skrev BT om St. Petersburg, TV og radio, barnekor, et av Europas beste, da de foren måned siden gjestet Bergen og ga konsert i Åsane kirke? Ingenting.

Vet dere at etter slike artikler går vi på jobb eller på noen besøk med tunge hjerter? Vi forventer spørsmål og kommentarer. Og vi russere er veldig følsomme. Allerede i dag ringte en bekjent: «Har du lest BT? Kjenner du disse kvinnene?» Kjenner dere alle 4.5 mill. i Norge? Vi er forskjellige og vi også fordømmer prostitusjon. Men vi er ikke enige i metoden dere bruker. Ikke pek på nasjonalitet. For det første er det uvesentlig hvilke nasjonalitet de prostituerte har, for det andre har Russland 102 nasjonaliteter.

Etter hvert slikt avisoppslag og TV-program har jeg en telefonstorm hjemme fra rasende russiske kvinner (i dag fikk jeg 20 telefoner). Denne gangen fikk vi nok. Det var den siste dråpen. Vi vil ikke at våre barn skal være flau over å si at de er russiske. Husker dere artikkelen i BT hvor en jente fra Russland ble kalt russisk hore på skolen? Det kan vi takke media for. Men da en russisk student i Bergen laget dataprogrammer som amerikanerne kjøpte for 60 millioner kroner var ikke ordet «russisk» med i overskriften.

Vi forstår at kanskje dere kan åpne en spalte hvor dere kan skrive om oss slik at bergenserne blir kjent med oss. Det vil bidra til å bli kvitt uvitenhet og fordommer som gjelder Russland. Vi er ressurssterke, arbeidsomme og stolte. Kanskje vil vi da bli sett på som de verdifulle mennesker vi er.

P.S. Vi er også veldig bekymret over at mange russiske kvinner havner i Krisesenter etter å ha blitt mishandlet av sine norske menn. Dere kan rette søkelyset mot disse mennene som skifter utenlandske koner som hansker.