Selv om nyheten fra det medisinske tidsskriftet Lancet omhandler en kraftig vitaminkur mot forhøyet kolesterol, innledes BT-artikkelen med en sunn og frisk jente på forsiden som sier at hun får et kjempekick av en ginsengkur.

Heretter siteres en direktør i helsedirektoratet med en påstand om at kosttilskudd er bortkastet. På denne måten blir kunstige vitaminpiller og naturlige produkter kastet i samme sekk og stemplet som bortkastede penger. Fakta er at vitaminer er livsnødvendige, men forskjellen på kunstige vitaminer og naturens egne produkter er uendelig stor. Dette ser vi på kreftforebyggende undersøkelser som sammenligner vitamintilskudd med et ekstra inntak av frukt og grønnsaker. Kjemisk fremstilt C-vitamin har ikke samme antioksiderende effekt som C-vitamin fra frukt og grønt.

Det beror sannsynligvis på effekten av andre såkalt sekundære stoffer som følger med grønsakene, pluss det faktum at alle plantens innholdsstoffer virker synergistisk. Disse stoffene er jo plantens eget forsvarsverk mod sopp og skadedyr osv.

Sekundære stoffer tilhører en stoffgruppe som kan vitenskapelig påvises, men ikke kan bestemmes med nøyaktighet. Det er for eksempel mange smaksstoffer, noe som forklarer hvorfor økologisk dyrkede grønsaker ofte smaker bedre eller kraftigere. Det er nemlig vist at konsentrasjonen av plantens forsvarsstoffer stiger når de vokser på jorder der det ikke sprøytes, og når jorden ikke tilsettes kunstgjøtsel.

Derfor er den helseforebyggende effekten av økologisk grønt større enn de ofte kunstig oppblåste industrifruktene. Se www.alt-om-okologi.dk/leksikon/detaljeside.asp? ID=125.

FLEMMING RASMUSSEN, GODVIK