Tallet på boligbranner i desember er mer enn dobbelt så høyt som ellers i året. Det viser fjorårets statistikk fra Norsk Brannvern Forening.

Mens det i fjor gjennomsnittlig var 30 utrykninger til boligbranner hver uke, økte tallet til 40 de første ukene i desember. Årets siste uke måtte brannvesenet rykke ut til hele 70 boligbranner.

— Desember er uten tvil den store brannmåneden, så folk bør passe godt på, sier seksjonssjef Thor Kristian Adolfsen i Norsk Brannvern Forening til BT.

— Årsaken er den utstrakte bruken av levende lys, samt mye alkohol i jule- og nyttårshelgen, sier Adolfsen.

52 omkomne i år

2001 ser ut til å kunne bli det verste brannåret på lenge. Per 10. desember hadde Direktoratet for brann og eksplosjonsvern registrert 52 omkomne i branner, noe som er fem mer enn samme tid i fjor. Og for forsikringsbransjen er det tøffe tider.

— Forsikringsutbetalingene for brannskader ser ut til å bli de høyeste siden 1990, kommenterer Adolfsen.

Kommunale brannvesen over hele landet gjennomfører nå Aksjon boligbrann i et forsøk på å få ned antall branntilfeller, blant annet ved å dele ut 80 000 stearinlys som slukker av seg selv før de brenner ned.

- Ikke gå fra stearinlys

Tor Kristian Adolfsen håper at folk tenker seg godt om både i romjulstiden og i nyttårsfeiringen.

— Hovedregelen på nyttårsaften er å bruke vett, og ikke innta for mye alkohol hvis en skal skyte opp raketter. For øvrig gjelder det å ikke gå fra levende lys, og sørg for at alle lysestaker står støtt og er brannsikre, formaner Adolfsen.