EIRIK DAMSGAARD

– Jeg registrerte at trinnet knakk. Deretter falt jeg ned ti trinn og ble liggende besvimt på avsatsen.

Jeg våknet av at jeg lå og spydde, fortalte Frøilands nevø til Midhordland herredsrett i går.

Ap-toppen måtte tåle påstander om at hun ønsket trappeuhellet dysset ned i frykt for negativ oppmerksomhet.

Dyp splid i familien Det var en oktoberkveld i 1997 at 39 år gamle Asgeir Sundal falt i trappen utenfor Frøilands hus i Fjell kommune. Nå er han 50 prosent arbeidsufør med rygg— og nakkeplager.

Ifølge Sundal selv ble han liggende 10-15 minutter på en avsats i tretrappen, og fikk omsider kravlet seg til bilen, ute av stand til å påkalle hjelp. Han har anlagt søksmål mot Frøilands forsikringsselskap, SpareBank1 Skadeforsikring AS, i første omgang for å få konstatert ansvar. Han mener trappen var livsfarlig.

Ranveig Frøilands ektemann, Arild Frøiland, søsteren Kirsten Sundal og hennes ektemann, Arnold, og Frøilands 85 år gamle mor Ragna Fjelde, måtte alle avgi vitneforklaringer i går. De svært sprikende forklaringene tyder på at ulykken har sådd dyp splid i familien.

– Nei, han skled – Han kom i full fart, og hadde dårlig tid. Han skled i den isete trappen, sa huseier Arild Frøiland, som benekter at det fantes defekte trinn i dagene før eller etter ulykken.

Detaljene rundt trappens tilstand i 1997 ble et sentralt punkt, både for Sundals advokat Jon Olav Holvik, og motparten, ved prosessfullmektig Inger Eriksen.

Sundal hevder at Frøilands ektemann ba om at saken ikke måtte komme ut på grunn av konens «posisjon» som Ap-politiker, og hevder onkelen har snudd i synet på trappens tilstand da det gikk mot en forsikringssak.

– Men hvorfor skulle din onkel lyve om dette? Ble han spurt.

– Jeg vet ikke. Han har endret holdning, hevdet Sundal.

Sparebank1 Skadeforsikring AS mener trappen var i god stand, og at Sundals helseproblemer ikke har sammenheng med fallet. Saken avsluttes onsdag.