Sammenliknet med stortingsvalget for ett år siden viser dagens BT-måling for Hordaland og Sogn og Fjordane at velgerne i verdens rikeste land blir stadig mer misfornøyde. SV og Frp som aldri noen gang har hatt regjeringsmakt, ligger høyt over resultatene fra forrige valg. Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet som har sittet med regjeringsmakten i landet som FN mener tilbyr verdens beste livskvalitet, straffes hardt.

Tillitskrisen forsterkes med at SV og Frp har de fleste unge velgerne og mest lojale velgerne. Ap sitter tilbake med de eldste og de feite 40-åringene.

Straffeekspedisjon

For å ta regjeringspartiene først:

En gang lønnet deg seg å ta regjeringsmakt. Nå svarer velgerne med straffeekspedisjoner. Velgerne mener regjeringen er for gniten med oljepengene og skatteletten som var bebudet neste år. En slepphendt asylpolitikk som ga mullah Krekar norsk pass, får fart i overgangen til Frp.

Arbeiderpartiet har lenge befunnet seg i sentrum av Dantes Inferno. Det er en lang historie, men det svarteste kapittelet startet med den mislykkede valgkampen i 2001, der slagordet var «Om velferd er viktigst», mens sannheten var at Stoltenberg & Co. i skjul planla å kutte i sykelønnsordningen

Deretter fulgte den giftige kampen mellom Jagland og Stoltenberg, og en åpenbaring av en partikultur i forfall.

Partileder Thorbjørn Jagland har i årevis snakket om en fornying av Ap, mens velgerne knapt har fått øye på en eneste politisk sak som har fristet. Nå forbinder de fleste partiet med Karita Bekkemellom Orheims kjoler, og fallerte Ap-topper i omstridte konsulentoppdrag for næringslivstopper.

Nok en Frp-seier

Saken Ap kunne ha markert seg på var barnehageforliket. Men også her var det Frp som stakk av med seieren.

Det svenske valget var ikke bare det første valget som stoppet rekken av sosialdemokratiske regjeringers fall i Europa til fordel for borgerlige systemskifte. Det svenske valget var også valget som ble vunnet uten at seierherren måtte fri til fremmedfrykt.

— Jeg har sett flere sosialdemokratiske regjeringer rundt om i Europa som utelukkende taler om modernisering, men glemmer at det altså handler om verdier. Hvis vi slutter med å snakke om solidaritet og samhold, så blir det ikke flere sosialdemokratiske regjeringer. Hvis vi slipper samfunnskritikken, så blir vi lett liberale partier, kommenterte Göran Persson.

Det er også et råd til et skakkjørt Arbeiderparti foran landsmøtet i november.