— Vi vil gjøre alt vi kan for å unngå et mørkeblått byråd i Bergen, sa Strøm-Erichsen da det endelige valgresultatet var kjent i går kveld.

Det betyr at Ap frir til sentrumspartiene V, KrF og Sp. Håpet er at Kristian Helland tar ordførerjobben og de to andre partiene lar seg lokke av en byrådspost hver. I Ap-leiren tror man sjansene er gode for at SV og RV vil stemme for denne byrådskoalisjonen i bystyret.

Selv om Arbeiderpartiet er en av valgets store tapere, var stemningen jevnt stigende i Folkets Hus utover kvelden i går. Oppslutningen ble langt fra så katastrofal som meningsmålingene tilsa for kort tid siden.

Samtaler i dag

Anne-Grete Strøm-Erichsen synes situasjonen er svært interessant og spennende.

— Nå skal vi sette oss ned sammen tirsdag morgen og se om det er grunnlag for å fortsette, sa Strøm-Erichsen til BT sent i går kveld.

Byrådslederen var så visst ingen slagen kvinne da hun ankom Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i går kveld.

— Nei, jeg er i godt humør, jeg, sa en blid byrådsleder rett før hun ble møtt med trampeklapp av partikamerater som fordøyde det nokså lunkne valgresultatet med pils og rødvin.

Snudd trenden

— Men Ap går kraftig tilbake. Kan du være fornøyd med oppslutning som er nesten fem prosent dårligere enn ved forrige kommunevalg?

— Det som er positivt, er at vi har snudd trenden i løpet av valgkampen. Vi har krøpet jevnt og trutt oppover de siste ukene. Høyre var jo en stund oppe på 34 prosent, men vi har tatt kraftig innpå. Vi har gjennomført en god valgkamp, konkluderte Strøm-Erichsen.

Hun mener debatten om bybanen har vært en «vanskelig, men positiv sak» for Arbeiderpartiet.

KrF-ordfører Kristian Hellands drøm om en storkoalisjon av Ap, H og Kristelig Folkeparti avviser byrådslederen overfor BT som helt uaktuell.

Avviser storkoalisjon

Det samme gjør finansbyråd Trond Tystad.

— Et slikt samarbeid kan bare være aktuelt som et absolutt kriseforlik hvis situasjonen for Bergen blir prekær, sier han.

Strøm-Erichsen mener Høyres fremgang i stor grad kan tilskrives Friele-effekten.

— Det har vært sterkt fokus på borgermesterkandidat Friele, men det er ikke direkte ordførervalg i Bergen. Vi har byparlamentarisme der byrådet er den utøvende makten. Vi har hatt et godt samarbeid med sentrumspartiene og Helland er fortsatt vår ordførerkandidat, sa Strøm-Erichsen like etter midnatt.

Heller ikke finansbyråd Trond Tystad lot det svake valgresultatet gå ut over humøret.

— I vinter var vi presset av et sterkt Frp og lå helt nede på tolv prosent på meningsmålingene. Så kom Høyre og Friele og kjørte valgkamp som et 17. mai-tog for borgermester Friele. For tre dager siden trodde vi valget var tapt, men nå tror jeg sjansene er gode for at Anne-Grete blir sittende som byrådsleder og Kristian Helland beholder ordførerkjedet, sa Tystad.

Både Tystad og andre Ap-topper tror sentrumspartiene har latt seg provosere over Høyres bybanelinje og standpunkter i viktige miljøsaker.

— Dessuten blir KrF og de andre sentrumspartiene helt marginalisert hvis de skal samarbeide eller støtte et stort Høyre og Frp. Arbeiderpartiet har tradisjon for å vise større romslighet overfor partiene i sentrum, sier Tystad. Humøret var forsiktig stigende på Arbeiderpartiets valgvake i går kveld. At Høyres fremgang på langt nær ble like stor som forventet, bidro sterkt til å muntre unge og gamle partislitere.

Borgerskapets appell

Partiveteran Arne Jakobsen var likevel ikke overrasket over at Høyre bytter plass med Ap som byens største parti. Og han var heller ikke i tvil om at kaffekongen Friele er årsak til Høyre-fremgangen.

— Bergenserne er spesielle. De ønsker show og sirkus. Dessuten har folk fra borgerskapet en helt spesiell posisjon i bergensernes hjerter, sa Jakobsen. Han tror Høyre fort vil møte hverdagen hvis partiet havner i byrådsposisjon sammen med Frp.

Noen Ap-medlemmer ga overfor BT uttrykk for undring over at byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen i stor grad har måttet dra valgkamp-lasset alene.

— Det har vært en bevisst strategi fra vår side å kjøre personfokusering på Anne-Grete Strøm-Erichsen for å utfordre Friele og Høyre. Vi mener dette har synliggjort forskjellene mellom partiene, sa leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Ruth Grung.