— Det er helt supert å ha en jente som bas, synes maler Trond Johannessen. Han står i en av trappene i Universitetets nye, store bygg i Nygårdsgaten og sørger for at den blir lys og fin.

Fordeler jobbene

Basen er den fremste blant likemenn/kvinner. Hun fordeler jobbene og har daglig møte med byggeledelsen. Espetvedt & Monsen Malerfirma A/S er Vestlandets største og har i dag tre kvinnelige malere.

— Det er gøy å male og sette farge på tilværelsen. Finishen – å se at det blir fint - er en god opplevelse, sier Ann-Iren Reigstad. Hun har likt å male siden hun var liten, var tidlig med på å male hus og visste alt da hun begynte på ungdomsskolen at det var maler hun skulle bli.

Hun har grunnkurs i tekniske byggfag, VK I maler og byggtapetserer og to år i lære. Fagbrevet tok hun i fjor høst.

Skaper trivsel

— Det skaper trivsel på arbeidsplassen å få flere kvinner inn i maleryrket. En bas skal være en menneskekjenner. Her har kvinnene noe å bidra med, mener Ronny Graawe som selv i mange år har vært bas og nå er prosjektleder for Espetvedt & Monsens oppdrag i det tidligere BT-bygget.

En bas må være pliktoppfyllende og ansvarsbevisst og er firmaets ansikt utad. Union fagforening sørger for opplæring gjennom baskurs og tariffkurs.

— Det går greit å være bas. Jeg blir respektert og trives, forsikrer Ann-Iren Reigstad.

— Malere arbeider av og til med helseskadelige stoffer. Får du folk til å bruke verneutstyr? – De tar det som regel på uten at jeg trenger å gi beskjed. Vi jobber forresten med færre skadelige stoffer nå. Maleryrket er blitt mye renere de siste år. Det gjør yrket med attraktivt for oss unge, sier hun.

UNG BAS: Ann-Iren Reigstad er enestående som 21 år gammel kvinnelig bas. Trond Johannessen synes hun gjør jobben godt.
FOTO: EIRIK BREKKE