For andre gang på tre dager slår aksjonister til mot lettkledde damer i Bergen.

— Dette er ikke reklame for bikinier. Det er reklame for dårlig selvtillit, sier en av aksjonistene til Bergens Tidende, en 23 år gammel kvinne.

- Sinnssykt kvinneideal

Regningen for rengjøring - og i verste fall nye glassruter - kan bli høy etter at rundt 40 reklameboards og lysmontre ble sprayet i går ettermiddag.

Hennes & Mauritz-reklamer med svært lettkledde damer på jernbanen og Bergen busstasjon ble angrepet av rundt 20 aksjonister. Bikinidamene ble signert med «Ideal?» og «pornoreklame», og etterlot liten tvil om budskapet.

— Vi har valgt en åpen, sivil ulydighetsaksjon mot Hennes & Mauritz sin sommerkampanje. De fremmer et sinnssykt kvinneideal, sier den kvinnelige aksjonisten fra nettverket Front mot salg av kjønn og kropp.

Hun ønsker ikke oppgi navnet sitt.

Aksjonister på film?

Bare på jernbanestasjonen i Bergen var 19 reklameboards tilgriset med maling. Regiondirektør i Jernbaneverket Truls Erik Hegrenæs betrakter aksjonen som hærverk på statens eiendom.

— Folk kan ikke å ta seg til rette på denne måten, selv om de måtte mene at dette er en gal måte å reklamere på. Men dette er jo helt alminnelig reklame som du ser overalt i samfunnet.

Leder ved Bergen busstasjon Elisabeth Akerø lover at aksjonister blir politianmeldt.

— En merkelig måte å aksjonere på, de tåler visst ikke slanke damer. Rengjøringen er et dyrt og tidkrevende. Vi har kameraovervåking, og vil spole tilbake filmene, sier hun.

Arrestert - og løslatt

Politiet fikk ved 16.30-tiden i går melding om at en gjeng på ti-tolv ungdommer oppholdt seg på jernbanen med spraybokser som eneste bagasje. To menn på 21 og 23 år ble pågrepet i sentrum og avhørt på politistasjonen. De ble senere løslatt.

Sist torsdag gikk aksjonister - i samme ærend - løs på en klesbutikk i Berstadhuset i Bergen sentrum. I januar i år ble fem aksjonister pågrepet på fersken på Bergen busstasjon under en liknende spraymalingsaksjon.

FRITT VILT: På jernbanen i Bergen gikk aksjonister løs på reklameplakater som viser slanke kvinner i bikini, med og uten topp. - Dette er alminnelig reklame som du ser i samfunnet over alt, sier regiondirektør i Jernbaneverket Truls Erik Hegrenæs. Han kaller sprayingen hærverk på statens eiendom.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ