Tidligere i år lovet akvariet i Bergen ut dusør på 1000 kroner for amerikanske hummere. Hummerne kunne enten leveres inn i Bergen, eller til akvariene i Risør og Drøbak.

Inntil i går hadde 15 hummere blitt fanget siden 1999, alle sammen enkeltvis. Men i går ble syv hummere med «amerikansk» utseende levert inn i Drøbak. Fem av dem var unge — og det betyr trolig at den amerikanske hummeren er i stand til å formere seg i Norge.

— Dette er en av de tingene vi var redde for. Når de er funnet på et sted, er det ingen grunn til å tro at de ikke kan formere seg andre steder i landet, sier biolog Kees Ekeli ved Akvariet i Bergen.

De syv har den karakteristiske nesepiggen alle amerikanske hummere har.

— Men ellers ser de litt underlige ut, sier Ekeli, som i går kveld fikk se et bilde av dyrene.

— De har ikke alle de andre kjennetegnene for amerikansk hummer. Det er svært interessant, og kan bety at de er hybrider.

Slåsskjempe

Uten at noen visste om det, ble den amerikanske hummeren sluppet ut i Norge i 1987. Den fryktete amerikaneren er ikke på langt nær så god på smaken som sin norske fetter, men er til gjengjeld en skikkelig slåsskjempe. Den vokser raskere, formerer seg fortere og har større klør enn den norske varianten. Dens fysiske overlegenhet kan føre til at «yankeen» utkonkurrerer den norske hummeren.

— Vi har sett det med andre arter, som for eksempel den såkalte kongekrabben. At de formerer seg i Norge, kan i ytterste konsekvens være katastrofalt for den norske hummeren, sier Ekeli.

Det at den norske bestanden allerede er sårbar på grunn av for høy beskatning, gjør ikke utsiktene lysere.

Ekeli skal med det første sende en rapport til både Fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet. Han sier det er for tidlig å si hva de vil gjøre for å forsøke å forhindre problemer.

— Men en løsning kan være å prøve å fiske der den ble fanget. Og å slutte med å importere amerikansk hummer levende til landet.

Fanget i åleruser

Det var yrkesfiskeren Harald Kristoffersen og kameraten Martin Borge som fanget de amerikanske hummerne innerst i Oslofjorden. Flere ble tatt like ved Ulvøya, og andre ble fanget ved Langøyene.

— Datteren min har 52 åleruser liggende ute. I sommer har vi tatt flere hummer i dem som vi har kastet uti. Men forrige søndag fikk vi en som så ut som en amerikansk hummer, forteller Kristoffersen.

Den neste søndagen fikk de tre til i rusene - og Kristoffersens kamerat fikk også fanget tre «yankeer».

— Jeg husket dusøren, og tok dem med til akvariet i Drøbak, forteller Kristoffersen, som også er leder i Indre Oslofjord Fiskerlag.

Han og datteren Helene på 14 år skal dele dusøren for hummerne.

— De ble jo tatt i hennes ruser, sier Kristoffersen.

ULIKE: Den amerikanske hummeren (til høyre) er mer brunfarget enn den norske, har større klør, og har nesepigger som peker nedover. Den kan bli større, er mer kompakt og kortere.<p/> FOTO: AKVARIET I BERGEN