MAGNE REIGSTADHELGE SUNDE (foto)Ålvik magne.reigstad@bergens-tidende.no

Store og små bedrifter i Kvam gjorde i går sine hoser grønne på en minimesse i Folkets Hus i Ålvik. Det er behov for arbeidskraft av ymse slag hos næringslivet langs fjorden. Fjellstrand AS på Omastrand har plass til dem alle, det forsikrer administrerende direktør Ivar Myklebost overfor Bergens Tidende. Men smelteverksarbeidere blir ikke båtbyggere over natten.

Gro Lisbeth Bernstrøm driver med utleie av kontortjenester i Ålvik. Hun fisker også etter smelteverksarbeidere, fortrinnsvis kvinner.

– Ikke noe problem om kontoret ligger i Ålvik i disse datatider, sier Bernstrøm. Jobbmulighetene spenner fra IT til rengjøring.

Lyder Hansen har arbeidet på Bjølvefossen siden 1972. Begge foreldrene hans hentet sitt levebrød samme sted. Hansen speider etter nye muligheter selv om han ikke har fått oppsigelse.

Lite imponert Han forsoner seg med kanskje å måtte pendle, viktigst er at bygdemiljøet i Ålvik ikke raseres.

– Vi tar godt vare på hverandre her inne, sier Hansen.

Ferroarbeideren er mindre imponert over Elkem-konsernet.

–Den dårligste eieren vi har hatt til å ta ansvar utenfor portene. Det er ytterst sjelden denne be-driften har levert røde tall i regnskapet. Elkem bør yte mer i forhold til hva de har fått ut av lokale ressurser, mener Hansen.

Arbeiderne BT snakket med godtar at ovnshaller og kontorer ikke kan være like tungt bemannet som for 20 år siden, men det er og blir vanskelig å begripe hvorfor en bedrift med ca. 50 millioner i overskudd må kutte fra 250 til 70 årsverk på tre år.

Skjebnedager Bjølvefossen-direktør Fredrik Behrens sier til BT at det ikke er aktuelt å bruke penger på alskens konsulentrapporter.

– Bedriftens styre har sagt at den vil støtte ideer som har livets rett, men prosjekter kan også finansieres med midler fra andre enn Elkem, sier Behrens.

Mandag 15. januar kaller direktøren de første inn til konferanse. Innen den 17. vil han ha fortalt alle hvem som har en fremtid i bedriften – og hvem som bør belage seg på pendling eller flytting.

MULIGHETER: Ivar Myklebost (t.v.) og Fjellstrand AS har mye å tilby Lyder Hansen som stude-rer superfartøyene sammen konen Hilde Reinsli og datteren Marene.