Brummingen fra dieselmotoren på trakkemaskinen synger monotont innover det snødekte, bølgende landskapet på de sentrale deler av Hardangervidda. Edvar Sæbø fra Eidfjord styrer den digre trakkemaskinen med stø og erfarne hender langs den kvistete løypen innover vidda. I en fart av 10 km i timen er vi på vei med olje, mat og drikke for de mange turistene som i påsken kommer til å legge seg inn på Sandhaug — en av de mest besøkte hyttene til Den Norske Turistforening på Hardangervidda. BT fulgte med på lasset fra parkeringsplassen på Riksvei 7 ved Dyranut til Sandhaug inne ved Nordmannslågen midt inne på vidda.

På slep etter trakkemaskinen henger en 6 meter lang og 2,5 meter bred slede. Surret fast til den står 6 digre oljetanker. På en slede bak det igjen henger en liten brakke. Fylt med frukt, grønnsaker, fersk fisk og kjøtt, øl og brus.

Fjellets slitere

Edvar er en av de mange eidfjordingene som har gjort det til en levevei å legge til rette for at skiglade påsketurister kan innkvartere seg i varme hus, dusje etter skituren, nyte tre rettersmiddag med noe attåt langt fra bilvei på en turisthytte på Hardangervidda. Han er fjerde generasjon i denne virksomheten.

— Vi frakter det meste av årets forbruk - 30 tonn - på Sandhaug Turisthytte på vinterføre. Det er lettere enn å ta det inn med traktor om sommeren, forteller Edvar.

Det går med 12000 liter olje i året for å drive aggregatet som gir strøm til, belysning matlaging og drift av elektriske hjelpemidler på turisthytten. I tillegg fraktes det inn hele årets forbruk av mel, sukker, kaffe, sjokolade og andre tørrvarer.

Langt færre turer

I gamle dager, eller for tre år siden, kjørte Edvar lasten inn med beltevogn og snøscooter. Det kunne bli 30 turer bare med beltevognen før alt var på plass til turistene på Sandhaug. I tillegg kom turene med scooter som larmet gjennom vidden. Med trakkemaskinen er transporten blitt annerledes.

— For tre år siden kjøpte vi en brukt trakkemaskin som hadde vært brukt i alpinanlegg. Den har to 150 cm brede belter. Doningen trekker et lass på 6 til 8 tonn. Med dette transportmiddelet har vi redusert transporten fra 30 til 6 turer, sier Edvar.

— Trakkemaskinen har flere fordeler. Med den kan vi brøyte snøfonnene rundt turisthytten for å frigjøre inngangene og vindusrutene. Skulle det bli transportbehov i forbindelse redningsaksjoner i fjellet, har vi et meget tjenlig utstyr. Brakken er montert på en slede, er fullisolert og har vindu og innlagt lys. Her er det plass til 20 personer. Trakkmaskinen kommer seg frem nær sagt uansett vær og føre, forteller Edvar.

Lager skiløyper

Han vet hva han snakker om. Edvar - og ektefellen Rigmor - har i mange år vært aktive og dyktige medlemmer i Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps og har deltatt i utallige redningsaksjoner på Hardangervidda, sommer som vinter.

Underveis treffer vi to skiløpere som har tatt seg en pause. De to karene vinker og smiler til oss idet vi passerer dem. Slik ble ikke Edvar og de andre som sørger for varetransport til turisthyttene alltid møtte med. Noen skiturister opplever snøskutere som en provokasjon i høyfjellet. Mang en gang har Edvar og hans kolleger fått slengt etter seg skjellsord under skutertransporten. Men det er annerledes med trakkemaskinen. Den blir akseptert. Skiløperne setter pris på at det blir tråkket skikkelig spor og en bred løype langs kvisteruten.

Vakker fjellnatur

Innover fjellet brummer vi: Bjoreidalen på tvers, gjennom Gunnarsbotnen, forbi Hellehalsen og over Langevatnet, over Eiriksbueggi og krysser Eiriksbudalen over noen nuter og så dukker Sandhaug Turishytte opp. Vakrere fjellterreng skal du lete lenge etter. Badet i påskesol ligger denne naturperlen og bare venter på innrykket av påsketuristene.

Fakta/påsken:

  • Ingen skal være redd for at det er for lite snø for skiturer i påskefjellet. Riktignok er det betydelig mindre snø enn vanlig på denne tiden av året på Vestlandet.
  • På Hardangervidda er forholdene helt perfekte for skigåing. Det kom 30 cm nysnø i slutten av uke 14. Men under 600-700 meter over havet kan det bli smått med snø.
  • Det advares mot å gå på breer med lite snø, særlig i Jotunheimen på grunn av stor fare for sprekker.
  • Turlaget og Den Norske Turistforening har kvistet alle rutene på Hardangervidda, i Stølsheimen, Bergsdalen og i områdene tilknyttet Voss Utferdslag.
  • Bergen Turlag har 16 selvbetjente og 5 ubetjente hytter klare i påsken.
  • Turistforeningen har informasjonskontor på Finse i påsken. Herfra kan du få informasjon om vær- og føreforhold i fjellområdene over hele landet
LOKKENDE: Påskefjellet ligger fristende og venter påå bli invadert av påsketurister. Her fra Veigdalen med Bergen Turlags Handlaskards Turisthytte og Hårteigen i bakgrunnen.<br/> FOTO: KARL H. OLSEN