Det var på ettermiddagen 28. november feilen skjedde. Da vørterølet skulle tappes over i vørterølflaskene var det en feil på tappelinjen som gjorde at det kom alkohol i ølet som skal være alkoholfritt.

— Det er kommet litt alkohol i noen flasker. Det er ikke mye, mindre enn i lettøl, og bare i noen få flasker, sier Hansas informasjonsdirektør Lisbeth Hope Frugård.

I lettøl er det 2,4 prosent alkohol.

Flaskene har vært i salg i to uker, inntil Hansa i går trakk dem tilbake. Bare et mindretall av flaskene som er trukket tilbake inneholder alkohol.

Liten risiko for promille

— Hva hvis noen drikker tre flasker vørterøl og setter seg inn i bilen og kjører. Vil de bryte promillegrensen?

— Da skal de drikke flaskene fort og sette seg inn i bilen like etterpå. Men det er jo ikke slik vørterøl blir drukket. Det er jo få som drikker mer enn ett glass med vørterøl, sier hun.

Hun tror også kjennere vil kjenne på smaken at noe er galt.

— Det smaker ikke helt vørterøl. Vørterøl er ellers karakteristisk på smak. Det ville vært vanskeligere å oppdage det hvis det var lettøl som hadde for høyt alkoholinnhold, sier hun.

Hun vil derfor ikke advare folk mot å kjøre bil etter de har drukket vørterøl.

- Sjekk datoen

— Men de som har en flaske vørterøl kan godt se om den er produsert 28. november. De trenger ikke være redd for å drikke den, men det kan muligens være litt alkohol i den, sier Hope Frugård.

Feilen ble oppdaget etter at en kunde sa ifra om at vørterølet ikke smakte som det skulle. Da satt Hansa i gang undersøkelser.

Og disse undersøkelsene skal fortsette på flaskene som er kommet inn. Hansa kan nemlig se hvilken time de forskjellige flaskene er produsert. De som er produsert på tidspunkt det har vært feil med tappingen, og som derfor kan inneholde alkohol, blir tømt ut.

— De flaskene vi vet er normale får vi se om vi sender ut igjen. Det er jo ett års holdbarhet på dem, og de er jo nettopp tappet, sier hun.

Marginalt produkt

Det bød ikke BT på noen problemer å få kjøpt vørterøl sent i går kveld. På Rema 1000 i Vestre Torggate hadde man fortsatt en halv kasse igjen, men ifølge butikksjefen var ingen av disse produsert den 28. november.

— Likevel venter vi at Hansa kommer og tar dem med seg i morgen. Dessuten blir det lagt inn sperre i kassaapparatene, slik at vi ikke får solgt ukontrollert vørterøl, forteller butikksjef Thor-Vidar Nilsen til BT.

Informasjonsdirektør Hope Frugård sier at det ikke har vært noen stor oppgave for Hansa å kalle flaskene tilbake.

— Dette er jo et marginalt produkt, sier hun.

— Smaker det bedre med alkohol enn uten?

— Nei, det smaker ikke som vørterøl skal, sier hun.

INGEN STORSELGER: - Vi selger om lag en kasse i uken av vørterøl, forteller butikksjef Thor-Vidar Nilsen ved Rema 1000 i Vestre Torggate. Nå kaller Hansa tilbake alle flaskene for promillekontroll.<p/>FOTO: TOR HØVIK