Tradisjonsbundne bergensere med barn og respekt for seg selv er gjerne på Akvariet en gang hvert annet år eller så. Slik har det alltid vært, og slik kommer det kanskje fortsatt til å være. Men for «nye» bergensere og for gjester i byen har neppe Akvariet nok å tilby for å kunne konkurrere med andre attraksjoner både her til lands og i nabolandene.

Traust pedagogikk

Akvariet i Bergen er landets eldste og største akvarium. Med 60 akvarier, fugledam med pingviner og selbasseng. Akvariet, slik vi kjenner det i dag, ble etablert i 1960, men det hadde en forløper på Marineholmen på slutten av 1800-tallet.

I formålsparagrafen ligger Akvariets største styrke, men også største svakhet, i en verden der konkurrentene er moderne underholdningsparker. Her heter det blant annet: «Akvariet har som målsetning … og gi en instruktiv innføring av dyrelivet i havet …» En edel og riktig målsetning der den pedagogiske oppgaven understrekes. Samtidig er assosiasjonene til tidligere tiders skolefjernsyn påtakelig. «Livet i fjæra», «Slik lever dei der» og «Fra korn til kneipp», er tv-titler som renner en i hu.

Akvariet må fortsatt ha kunnskapsformidling som en viktig oppgave, men det er all grunn til å spørre om pedagogikken er oppdatert.

… Men hva med opplevelsen?

Når en barnefamilie skal planlegge ferien er det flere forutsetninger som må oppfylles. Mange reiser for eksempel til Kristiansand fordi Sørlands-kysten har ord på seg for varmt og stabilt vær sommerstid. Men dette er ikke nok. Det er også mange andre steder langs kysten som kan lokke med en solfylt skjærgård. Nei, det er Dyreparken, og for tiden Kaptein Sabeltann, som gjør forskjellen. Dyreparken er argumentet som avgjør diskusjonen om hvor man skal dra. Det er også mange gode grunner til å reise til Bergen i ferien, og byen har vel heller ikke så mye å beklage seg over når det gjelder turisttilstrømmingen. Det kan likevel virke som om det er aldrende cruiseturister (som ikke trenger å handle fordi de har det de trenger om bord) og aldrende bobilturister (som ikke trenger å handle fordi de har det de trenger om bord) som er tyngst representert. For norske og utenlandske barnefamilier er jeg mer usikker på hvor fristende det er å reise til Bergen i ferien.

Noe å ta på og grøsse av

I tillegg til «brødet», noe å se på og lære av, er det også behov for «sirkus», noe å ta på og grøsse av. Det er på opplevelsessiden Akvariet har størst behov for fornyelse. På akvarier i Danmark har vi for eksempel gått tørrskodd i glasstunnel blant haier og rokker. Vi har lært om, og lekt med, vann i alle tenkelige variasjoner, og med alle tenkelige apparater. Barna måtte til slutt slepes med hjem. Det har, med respekt og melde, ikke vært noe problem på Akvariet, selv om også det er greit nok på en god dag. Problemet er at «greit nok» ikke er godt nok.

Som med så mye annet, for eksempel utviklingen i mediene, er det ingen hjelp i å besvære seg over at folk ikke lenger tar til takke med brød alene. Litt sirkus er ingen synd i seg selv, og kan det i tillegg lokke oss til å ta for oss også av brødet, har vi oppnådd mye.