Førdestrøm er nyvalgt leder for Fana ungdomsråd. Sammen med styremedlem Andréa Fotland Eikum (16) tar han imot Bergens Tidende i aktivitetshuset i Hardangerveien.

Musikken strømmer fra høyttalerne, og lysene danser fargerikt over nesten tomt gulv. Noen få jenter har hele diskosalen å boltre seg på. I det store rommet ved siden av er det tomt ved de mange bordene.

— Det er jo for gale. De gidder jo å gå andre steder, medgir Fotland Eikum.

Internett og videoredigering

Aktivitetshuset Blonden har åpen kveld for ungdom hver onsdag og torsdag, bortsett fra helligdager. I tillegg til diskotek har huset gratis internettadgang på tre maskiner. Og snart kommer enda fem på nett.

Unge har også muligheter for eksperthjelp på et videoredigeringsrom. Her klippes og fikses det på filmer ungdom lager selv.

Skoler i Fana har også mulighet til å bruke redigeringsrommet. Bare fire benyttet seg av tilbudet i fjor. Kapasiteten er mer enn dobbelt så stor.

Anlegg til en million

Tilbudene i aktivitetshuset Blonden er gratis, og Førdestrøm synes det er synd at så mange går glipp av dem. Musikkanlegget for eksempel, er bra saker, poengterer 17-åringen:

— Verdt en million!

Nå vil de unge selv prøve å få fyr på interessen. Kjetil Førdestrøm og Andréa Fotland Eikum meldte seg for ungdomsrådsarbeid nettopp fordi de ønsker «å utrette noe», som Førdestrøm selv ordlegger seg.

- Vi vet

— De voksne tror gjerne de vet alt om hva vi vil, legger Fotland Eikum til.

— ... men vi vet mest, fortsetter han.

— ... vi opplever det, vi er midt oppe i det, poengterer hun.

Huset har hatt stor tilstrømning av unge før. Ungdomsrådslederen ønsker blant annet å få i gang konserter med band for å trekke unge opp i Hardangerveien.

— Det er bedre at de kommer hit enn at de henger nede på Nesttun, sier hans ungdomsrådskollega.

Vil ha ungdomshøring

Fana ungdomsråd har flere planer for å prøve å få et bedre miljø for unge i bydelen. Rådet har blant annet satt seg fore å organisere en ungdomshøring der unge fra hele bydelen skal få komme til orde med sine spørsmål og meninger til lokale politikere.

I tillegg har rådet bestemt å jobbe for å få en åpen gymsal i Nesttun-området, slik at unge kan stikke innom for å spille for eksempel fotball eller basket, helt uten forpliktelser.

— Ikke alle har råd til å være medlem i lag, fastslår Kjetil Førdestrøm.

Til åpen gymsal kan man dessuten gå for å spille sammen med venner og bare ha det gøy. Når man spiller på et lag er det ofte under et press om at det er om å gjøre å være best, legger Andréa Fotland Eikum til.

LEDER Kjetil Førdestrøm (17) i Fana ungdomsråd og styremedlem Andréa Fotland Eikum (16) vil ha flere unge til å bruke aktivitetshuset Blonden.
FOTO: MONICA HAUGSTAD