— Skolen er akkurat slik jeg husker den for tjue år siden. Alt er bare blitt litt mindre, sier Robert Holm og gir døtrene Kristine (3) og Karoline (8) fart på slengtauet i gymsalen på Sælen skole.

Hinderløypen koker nærmest over av ivrige små kropper som vil balansere, rutsje, krype, åle og henge. De voksne nøyer seg med å se på.

Et imponerende antall elever, søsken, foreldre, besteforeldre, oldeforeldre og naboer har funnet veien for å feire skolens 110-årsjubileum. Til saft og kaker, så klart, men også til en vandring mellom den gamle og den moderne skole.

Fra hespetre til datamaskin

Lærerne har vært på skattejakt på loftet. Der fant de alt fra gamle skolepulter til sirlig sydde forklær og en gammel billedplakat med undertittel «Negere». Alt utstilt i et av klasserommene.

— Jeg var lærer her tidligere, sier pensjonist Signe Stople mens hun demonstrerer hvordan et hespetre brukes. Surrer garnnøster til den store OL-medalje.

Ved siden av sitter Richard Dale (8) i dyp konsentrasjon og skriver navnet sitt med blekkpenn. Ikke bare lett.

I dag teller Sælen skole 346 elever. En stor skole, med andre ord. I 1968 gikk det hele 857 elever på den lange skolen i Fyllingsdalen. Noe forskjellig fra den spede begynnelse i 1892, da Sælen hadde 27 pulter, tre stoler, ett skap og ett bord.

Drager i skoleskogen

I skogen bak skolen sitter to blide lærere og serverer varm saft til store og små ved bålet. Mikael Brandt (8) super i seg deilig drikke i vintersolen, og synes tydeligvis det er stas med ettermiddagsskolefeiring sammen med mamma og pappa.

— Vi har brent bål i skogen før, og vært i lavvo. Da satt vi helt stille og hørte på eventyr om en drage. Det var litt kaldt, konkluderer Mikael. Han går i klasse 1B, har en kjempesnill lærer og trives veldig godt på Sælen. Og han vet godt hvorfor det er så mange mennesker her i dag.

— Skolen har bursdag!

I ett av jubilantens mange rom går Nicole Sangolt (10) og Tonje Lønning (10) og løser naturfagsoppgaver.

— Er dette en hann- eller hunnand?

— Det vet jeg, det er lett, det er en hann, for den har grønt hode.

Klassevenninnene har jobbet mye med skolejubileet.

— Vi har skrevet mange faktasetninger om skolen. Og i dag hadde vi en gammel rektor på besøk, han fortalte mye spennende, forteller Tonje før hun går videre for å løse neste oppgave.

Hovedbilde:

I SKOLESKOGEN: - Vi har brent bål her med klassen før, forteller Mikael Brandt (6) i klasse 1B. Sammen med Miriam (6) og Charlotte (4) Kvamsdal koser han seg med varm saft i skogen før han løper for å vise lavvoen til mamma og pappa.
FOTO: GIDSKE STARK