— Torkildsen har baller. Det har jeg alltid visst. Og det kan du sitere meg på, utbryter advokat Jørgen Riple når Bergens Tidende forteller ham om kjennelsen.

Advokatene i Bergen har kjempet en lang kamp mot bruken av glattcellene. I rettsmøte etter rettsmøte har de begjært klientene sine løslatt, og vist til at forholdene i arresten er umenneskelige.

I desember år 2001 anmeldte de både bergenspolitiet og politidirektoratet til SEFO. Forsvarerforeningen mente politiet hadde begått tjenesteforsømmelse.

Nå mener forsvarene at de er langt bedre stilt overfor politiet. Det har tingrettsdommer Gunnar Torkildsen sørget for.

— Dette har vi etterlyst! Endelig tar domstolen problemet alvorlig. Denne kjennelsen vil provosere frem en endring av politiets cellebruk. Sannsynligvis vil den opphøre. Andre dommere må følge opp, og da stilles justismyndighetene i en umulig situasjon, sier Jostein Alvheim , leder i Bergen forsvarerforening.

Han vil allerede i morgen vurdere om han skal begjære en av sine klienter løslatt. Han har sittet fire døgn på glattcelle.

— Politiet påkjærte ikke kjennelsen,. Det betyr at de aksepterer den. Følgen må jo bli at personer som sitter mer en 24 timer i arresten, skal løslates, mener Jørgen Riple.

Han reagerer sterkt på at politiet i går valgte å omgå problemet, ved å skyve den aktuelle fangen først i cellekøen.

— Politiet viser her en skremmende dobbeltmoral, mener Riple.

Senest denne uken gikk Arvid Sjødin hardt ut mot bergenspolitiet. Han karakteriserte bruken av politiarresten som ren og skjær tortur.

— Endelig får vi en kjennelse som slår ned på politiets gjentatte brudd på menneskerettighetene. Jeg vil vise til Torkildsens ord i hvert eneste fengslingsmøte fremover, sier advokaten.