EIRIK DAMSGAARD

Forbrukerombudet stempler spåkunstneren fra Sveits som svindler.

Etter å ha herjet Østlandet, dukket en helsides annonse for spåkvinnen «Marie France» opp i Bergensavisen mandag denne uken. Det er uklart om noen vestlendinger har gått på bløffen.

— Markedsføringen er ulovlig. Dette går ut over mennesker som er i en vanskelig situasjon. Det skaper flere problemer, og tapper dem for penger, sier leder i Forbrukerrådet i Hordaland, Anne Råheim.

I den mildest talt løfterike annonsen fra «Marie France» heter det at du skal få dine syv høyeste ønsker oppfylt - gratis. Det er bare å krysse av på listen. Og her er det ikke spart på herlighetene: Du kan vinne førstepremie i Lotto, vinne så mange penger at du aldri mer skal jobbe, reise jorden rundt, få nye venner, få rike venner, oppleve at noen blir «totalt forelsket» i deg, du skal forføre kvinner eller menn og komme på tv.

Forbrukerombudet har gått ut og advart mot «sannsigersken», som siden 1999 vekselvis har opptrådt under navnene «Marie France» og «Maria Duval», både i aviser og i kuponghefter. Allerede i fjor sommer hadde hundre forbrukere klaget. «Kjære Linda! Jeg har gjennomført en okkult aksjon for deg og tok en stor risiko, da jeg gjorde det, for å få deg ut av denne «innfløkte» situasjonen», lød det i et brev, som havnet i postkassen til en 29 år gammel kvinne.

I brevet ble det bedt om 380 kroner i betaling.

Mottakerne gis inntrykk av at de får et svarbrev skrevet spesielt for dem. Her loves nok et brev, denne gang mot betaling i størrelsesorden 200-400 kroner.

— Dette er renspikket svindel, sier rådgiver Espen Slettmyr ved Forbrukerombudet til Dagsavisen.