— Vi merker at de narkomane nesten alltid har på seg tabletter. Det skjer knapt at vi kun beslaglegger heroin, sier politiavdelingssjef Jørn Solsvik ved Bergen politidistrikt.

Tusen på tusen

Da politiet gjorde opp status den 1. november hadde de beslaglagt utrolige 58.289 tabletter med narkotiske virkestoffer. Til sammenligning var tallet 8626 på samme tid i fjor.

— Vi lever ikke i den tro at vi beslaglegger mesteparten av de ulovlige tablettene. Det gjør disse tallene enda mer skremmende, sier Solsvik.

Politiet regner vanligvis med at de får tak ti prosent av narkotikaen som omsettes på det illegale markedet.

Leger langer

Store deler av tablettene som omsettes illegalt i Bergen stammer fra Øst-Europa og Asia. De smugles inn og selges dyrt til byens rusmisbrukere. Heroinlangerne har oppdaget at pillesalg kan gi dem store biinntekter.

— Men vi beslaglegger også tusenvis av piller som er legalt foreskrevet, sier Solsvik. Pillene brukes som betalingsmiddel blant de narkomane. De får resept av legen, kjøper medisinen billig på apoteket, og selger med stor fortjeneste til andre rusmisbrukere.

— Vi har stoppet folk med tre tabletter igjen i en tabletteske som dagen før inneholdt 150. Da er det klart at det ikke dreier seg om medisin til eget forbruk, sier Solsvik.

Kramper og anfall

Både ved Strax-huset og Bergensklinikkene regner man med at så godt som alle heroinister også ruser seg på tabletter. Blandingsmisbruket øker risikoen for overdoser.

— Man tar både tabletter og heroin for å få maksimal rus. Det er en farlig kombinasjon, sier Erling Pedersen, leder ved Bergensklinikkene. Helsepersonellet som hver dag rykker ut for å redde narkomane fra overdose merker også blandingsmisbruket.

— Vi registrerer at mange fortsatt er svært ruset selv etter at de har fått motgift, sier Jan Helge Alvær, leder for brannvesenets ambulansetjeneste.

Ved Strax-huset er de bekymret for langtidseffekten av pillemisbruket.

— De narkomane vet ikke nøyaktig hva tablettene inneholder. Folk har fått kramper og anfall. De vet heller ikke om tablettene kan inneholde stoffer som på lang sikt gir dem alvorlige helseskader, sier nestleder ved Strax-huset, Per Erik Johnsen.