Billedkunstneren Eli Merethe Nilsen fortviler over at det spesielle kunstprosjektet like ved Ortunvatnet ble utsatt for tyveri. Ren kulturvandalisme, kaller hun det.

Nå frykter Nilsen at figurene, som kalles Lykkejegerne og ble laget i skumplast, er kastet i naturen og forurenser et eller annet sted i Fyllingsdalen. I dag blir saken politianmeldt.

— Dette må ha vært planlagt. Alle de ca. 50 cm. høye figurene er fjernet. Flere av dem var plassert ganske langt inne i- og godt gjemt i det vesle skogholtet ved Ortunvatnet. Også disse er borte. Når det var 28 av dem, sier det seg selv at mer enn én person har vært på ferde, sier hun.

Spennende prosjekt

Eli Merethe Nilsen var selv og så til kunstverkene sist torsdag ettermiddag. Da var alle på plass. Tyveriet har derfor trolig skjedd enten torsdag kveld eller natt til fredag. Omtrent samtidig er et tre meter stort bilde med et havmotiv, som er plassert ved en tursti like bak Vesta-bygget, påført skader.

Kunstprosjektet «Drabant» var et spennende samarbeid mellom flere kunstnere og skoler i Fyllingsdalen. Kunstfigurene, som består av grønne trekløvere og firkløvere med armer og bein, ble plassert ute i parken, like ved en bro og et lite skogholt ved Ortunvatnet 29. september. De skulle stå der til 21. oktober.

— Vi fikk tilbakemeldinger om at både barna og de eldre som ferdes i området satt veldig pris på dette prosjektet. Derfor er det trist at noen ikke aksepterer kunsten og ødelegger på denne måten. Men når vi som kunstnere velger å arbeide i det offentlige rom, er muligens dette noe vi må være forberedt på, dessverre, sier Eli Merethe Nilsen.

Forurenser

Hun håper fortsatt at mange av figurene er intakte og kanskje er kastet et eller annet sted i bydelen. Derfor ber hun folk være på utkikk, og melde fra enten til politiet eller til Liv Elin Remme i Fyllingsdalen bydelsadministrasjon dersom man finner dem.

— Mest av alt frykter jeg at de er kastet i den vesle elven eller i vannet. Skumplast avgir gasser, forurenser og er derfor ikke bra for miljøet, sier hun.

KULTURVANDALER: De 28 kunstfigurene som var plassert ved Ortunvatnet i Fyllingsdalen er stjålet, i tillegg er et tre meter stort bilde med havmotiv, som var plassert ved en tursti like bak Vesta-bygget, påført skader. – Det trist at noen ikke aksepterer kunsten og ødelegger på denne måten, sier kunstner Eli Merethe Nilsen.
FOTO: JAM M. LILLEBØ