Mannen var drapssiktet i Lindås-saken, etter at Yngve Elvik ble funnet drept i Lindås utenfor Bergen i juni 1999.

Saken mot 39-åringen ble henlagt på grunn av bevisets stilling et drøyt halvår senere. Etterpå reiste mannen et krav på 1,1 millioner kroner i oppreisning for tort og svie.

Nå har Bergen tingrett vendt tommelen ned for kravet.

Falsk forklaring

39-åringen hørte til trekløveret som ble pågrepet og drapssiktet i juli 1999. For to av mennene ble sakene henlagt. Den tredje ble drapsdømt. 39-åringen satt varetektsfengslet frem til februar 2000.

Mannen har forandret sine forklaringer rundt drapet flere ganger. Da han endret forklaringen andre gang, fikk forsvarer Bjørn Meltzer nok. Han droppet sin klient.

— Jeg kan vanskelig stå i retten og forfekte et annet syn enn det som lå til grunn for erstatningen, uttalte advokaten til Bergens Tidende den gangen.

Påtalemyndigheten mener 39-åringen har forandret sin forklaring minst tre ganger etter at han ble drapssiktet.

Hans egen skyld

I november i år ble 39-åringen i Gulating lagmannsrett dømt for falsk forklaring i Lindås-saken. I kjennelsen som avviser erstatning, skriver Bergen tingrett at det lange fengselsoppholdet langt på vei er 39-åringens egen skyld.

— Han har med sin holdning til etterforskningen, og ikke minst ved sine uriktige forklaringer underveis, åpenbart pådratt seg mistanken om at han selv var innblandet i drapet, skriver dommeren.

Retten legger ikke skjul på at personer som blir urettmessig fengslet så lenge - i en så alvorlig sak - normalt vil ha krav på oppreisning fra staten.

Tingretten slår likevel fast at det er «høyst urimelig» om 39-åringen i dette tilfellet skal få oppreisningserstatning.