Over store deler av Hordaland og Sogn og Fjordane lynte og smalt det i ett store deler av gårsdagen. — Tordenværet var ett av de kraftigste på lang tid hos oss. Det kan gå flere år mellom hver gang det er så ille her vest, sier Erling Småland, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

2.500 lynnedslag Fra midnatt onsdag til klokken 12.30 torsdag formiddag registrerte Sintef Energiforskning i Trondheim hele 21.000 lyn i Bergens-området og havområdene vest for oss. Det er ekstremt mye. 15.000 av lynene kom i Bergens-regionen, og Sintef regner med at rundt 2.500 av dem kan ha slått ned over land. Også etter 12.30 tordnet det kraftig i flere timer. Tordenværet rundt Bergen begynte for alvor ved 08.30-tiden, og bredte seg mot nordøst. Først ved 18-tiden avtok intensiteten.

Ingen branner - Heldigvis har vi ikke fått meldinger om alvorlige branner eller andre skader, rapporterer vaktsjef Osvald Nordvik ved Bergen politidistrikt. Brannvesenet hadde likevel sin fulle hyre med rykke ut til alle brannalarmene som ble utløst av tordenværet. - Det har vært et mareritt av en dag for oss. Mannskapene våre har kjørt i ett sett, sier vaktkommandør Gunnar Fjæren ved Bergen brannvesen. Situasjonen har vært den samme i hele Hordaland og store deler av Sogn og Fjordane. Brannalarmene har gått nær sagt kontinuerlig.

Skybrudd Tordenværet har brakt med seg de reneste skybruddene. - Men det har vært store lokale forskjeller, sier meteorolog Småland. Takle i Ytre Sogn er en av målestasjonene der begrene nesten rant over. Fra klokken 08.00 i går morges til 20.00 i går kveld kom det 65 millimeter nedbør. Det er bare noen få millimeter bak augustrekorden for et helt døgn. - Det regner fortsatt. Når vi får natten på oss, ser vi ikke bort fra at rekorden blir slått, fikk Bergens Tidende opplyst ved målestasjonen i går kveld.

Høy luftfuktighet Det var ikke bare tordenværet folk følte ubehagelig. I morgentimene i går var luftfuktigheten ekstremt høy. Det skyldes tilførsel av varm og fuktig luft fra sørøst. Trøsten får være at også østlendingene fikk besøk av tordenværet og de kraftige regnskyllene. Gardermoen måtte stenges for trafikk en halvtime, og på veiene fløt det av vann. Uværet ble enkelte steder også ledsaget av kraftig vind, som veltet en rekke trær. Dette førte til problemer med strømtilførselen og fremkommeligheten på veien. - Men på Østlandet er ikke kraftig tordenvær så uvanlig som hos oss, sier vakthavende meteorolog Erling Småland ved Vervarslinga Vestlandet.