Rundt klokken 19 søndag kveld ringte de to guttene, begge bosatt i Bergen, sine foreldre og fortalte at de hadde problemer med å komme seg ned fra fjellet i Eikedalen. Foreldrene meldte fra til politiet, som iverksatte en leteaksjon med folk fra politi og Samnanger hjelpekorps.

To helikopter

Først ble et helikopter fra Luftambulansen i Bergen satt inn i letingen. Senere på kvelden ble et spesialutstyrt helikopter fra Førde rekvirert. Ved hjelp av nattkamera fant de guttene på en naken topp i nærheten av Kvandalsnutane. Og like før klokken 23.30 landet helikopteret ved Eikedalen skisenter.

De to telemarkskjørerne var i god form, men tydelig frosne og flaue, og lite lystne til å snakke med pressen da de kom ut av helikopteret. De fikk imidlertid formidlet en takk til alle som hadde vært med i leteaksjonen. — Det var litt kaldt, sa de på vei mot varm mat og drikke.

Mobilkontakt

Politiet hadde mobilkontakt med guttene, men kun i korte meldinger fordi batteriet var dårlig. De to 20-åringene meldte at de så det første helikopteret, men det var først da nattkamera ble tatt i bruk at de ble funnet. Like etter klokken 23.00 ble redningsaksjonen avblåst.

Etter det BT erfarer tok guttene skitrekket opp for å gå i retning Høysæter. Dette er et veldig bratt og ulendt terreng, og det er nesten umulig å ta seg ned i Høysæter hvis man ikke er lokalkjent.

— Det er kolossalt kaldt på toppene i området. Men guttene var godt kledd etter forholdene, forteller politiførstebetjent Vidar Rolland til Bergens Tidende.

LETTE I MØRKET: Folk fra politiet, Samnanger Hjelpekorps og luftambulansen i Førde lette i nesten fire timer før de fant de to 20-åringene.<p/> FOTO: RUNE NIELSEN