RUNE VALDERHAUG

Ulykken skjedde om bord i båten «Hordafor 2» som lå ved kai ved anlegget til bedriften Hordafor på Salthella i Austevoll. Litt før klokken seks i går morges gikk 19-åringen, som er matroslærling, ned i lasterommet «Hordafor 2» for å gjøre rent.

På grunn av at det fortsatt lå igjen rester av bearbeidet fiskeavfall — såkalt ensilasje - utviklet det seg farlig metangass nede i lasterommet. Etter å ha pustet inn den farlige gassen, mistet han pusten og ble liggende livløs i bunnen av lasterommet.

Fikk rask hjelp

Ved intensivavdelingen på Haukeland sykehus får Bergens Tidende opplyst at mannens tilstand fortsatt er alvorlig, men stabil.

— Til alt hell oppdaget to andre av mannskapet på «Hordafor 2» det som skjedde. Sammen med en tredjeperson, som kom til, gjorde de en veldig bra innsats for å få 19-åringen opp fra lasterommet før det var for sent, sier lensmannen Per Nordstrand i Austevoll til Bergens Tidende.

Første forsøk på å få den bevisstløse matroslærlingen opp på dekk, mislyktes. Midtveis i stigen falt både 19-åringen og en kollega som bar ham, ned igjen. Men i neste forsøk gikk det bra.

Livsfarlige gjengangere

19-åringen var kommet til bevissthet igjen da han ble sendt med ambulansehelikopter til Haukeland sykehus. Han har pådratt seg gasskader i lungene og skader fra fallet.

— Vi etterforsker fremdeles saken for å finne ut hva som skjedde, hvorfor det skjedde og om rutinene for renhold av lasterommet om bord har vært gode nok.

— Skyldes ulykken brudd på rutiner?

— Det er for tidlig å ha noen formening om. Det er livsfarlig å ta seg alene ned i lasterom, der det utvikles slike gasser. Uhell som dette er dessverre gjengangere om bord på slike båter. Derfor er det avgjørende at man ikke går ned alene, og at man har gode rutiner og verneutstyr, sier Nordstrand.