ÅSMUND EGELAND Et tynt lag med olje spredte seg i går morges og formiddag over store deler av sjøen under Sotrabrua. Bilister på vei over fjorden kunne både se og lukte forurensningen.

Lekkasjen oppstod da en ventil i et rør ble frostsprengt i løpet av natten. Klokken 05.50 torsdag morgen ble oljeutslippet oppdaget av vaktmesteren som var på industrianlegget for å salte.

— Vi har hatt et utslipp, det ser vi alvorlig på og vi må rydde opp, sier driftssjef ved Franzefoss Gjenvinning AS, Jan Helge Romarheim, til Bergens Tidende.

La ut lenser

Både politi og havnevesen var på stedet i går. Fylkesmannen i Hordaland og Kystverkets beredskapsavdeling for akutt forurensning (tidligere SFT) ble også underrettet.

— Vi har fått rapport om hendelsen. Bedriften har bestemt seg for å rydde opp selv, og det virker som om de gjør en god jobb, sier vakthavende ved Kystverket, Anders Westerlind, til Bergens Tidende.

I løpet av natten har ca. 31 kubikk - eller 31.000 liter - spillolje rent ut av tanken, som til sammen inneholdt i overkant av 200.000 liter. Rundt 20.000 liter av spilloljen rant ut på land og samlet seg i dammer. Den tyntflytende oljen rant også inn i et bygg som tilhører Norsk Gjenvinning AS Vest. Ved hjelp av spesielle tankbiler fikk Franzefoss Gjenvinning i går sugd opp det meste av dette. Lenser ble lagt ut for å begrense skadene i sjøen.

— Vi har kjøpt inn lenser i dag, som vi legger ut i to lag, sier Jan Helge Romarheim.

- Virker ikke alvorlig

Havnekaptein Gunvald Isaksen ved Bergen og Omland Havnevesen fulgte i går ettermiddag oppryddingsarbeidet.

— Et område rundt kaien er nå ringet inn med lenser. Et lenselag har også dratt i båt til Vatlestraumen for å prøve å få kontroll over et lite oljeflak som er oppdaget der, sier Isaksen til Bergens Tidende.

Han tror ikke utslippet vil få alvorlige konsekvenser.

— Hadde det vært ren diesel eller ren olje hadde det vært verre. Spilloljen som har lekket ut her er oppblandet, blant annet med vann, sier han.

Formann Ivar Rydland ved Franzefoss Gjenvinning mener at bedriften har hatt flaks midt oppi det hele.

— På grunn av frosten har ikke oljen gått i grunnen. Derfor har vi kunnet samle opp ganske mye, sier han.

Etterforskes av politiet

Bedriften Franzefoss Gjenvinning tar imot spillolje, behandler den og selger den videre som brensel. Jan Helge Romarheim sier at tankanlegget er godkjent av myndighetene.

— Vi har daglige kontroller av anlegget. Men vi kan aldri sikre oss 100 prosent, sier han.

Han regner med at både torsdag og fredag går med til å rydde opp. På grunn av størrelsen på utslippet vil hendelsen bli rutinemessig etterforsket ved Fjell og Sund lensmannskontor.

LA UT LENSER: Etter lekkasjen kjøpte Franzefoss Gjenvinning inn lenser som ble lagt i sjøen for å holde oljesølet i sjakk.

SAMLET SEG I PØLER: Spilloljen samlet seg i pøler, også innendørs. Oppryddingsarbeidet var grisete, men gikk effektivt unna ved hjelp av spesielle sugebiler.