— Skolene har avbestilt 450 billetter til forestillingen «Ondskapen» av Jan Guillou. Flere har latt være å bestille. Dermed er bare 2000 av 3000 billetter til skoleforestillingene på dagtid solgt, opplyser teatersjef Morten Borgersen ved Den Nationale Scene til Bergens Tidende.

Stort problem

— Skolene har fått et kjempeproblem. Elevene blir værende på skolen fordi det ikke lenger kan tas egenandeler av foreldrene når elevene skal ut og oppleve noe, sier Nina Bauge, leder i Norsk Lærerlag Bergen.

Hun har fått mange meldinger fra frustrerte lærere. Fordi skolene er pålagt ikke å bruke egenandeler og skolebudsjettene ikke er økt, kommer problemene. Det er særlig ungdomsskoler som rammes. Her trenger elevene å komme seg bort fra skolen.

— Reduseres elevenes muligheter til å oppleve kulturtilbud og komme seg bort fra skolen, må vi revurdere vårt tilbud, sier direktør Lorentz Reitan ved Bergen Filharmoniske Orkester. Orkesteret har opplevd godt besøk på sine konserter for barn og unge til nå i år, men er bekymret for neste år.

Venteliste i Vestfold

Teaterforestillingen «Ondskapen» hadde 80 forestillinger på venteliste da den ble vist i Vestfold og Telemark tidligere i år. Teatersjefen opplever det derfor underlig at det så liten interesse for den i Bergen.

— Skolen skal være gratis, men staten taler her med to tunger. Utdanningsdirektøren og Utdanningsdepartementet påpeker at loven skal holdes. Kulturdepartementet understreker at vi skal spille for barn og unge og samtidig tjene penger, påpeker Morten Borgersen.