• Fylkeskommunene pøser ut millioner på dyre private barnevernstilbud når de kunne gjort det både billigere og bedre selv. Fylkespolitikerne har sviktet ungdommene kolossalt.

Det sier SVs fylkesordførerkandidat Torill Otterskred til BT.

— Mange ungdommer er prisgitt private aktører som først og fremst er ute etter å tjene penger. Når virksomheten så legges ned, blir ungdommene sendt som pakkepost til neste tilbud. Dette er ungdommer som oftest har mange mislykkede opphold i fosterhjem bak seg. De bør være 100 prosent sikker på at der de kommer, der skal de bli, sier hun.

BT skrev i går om barnevernslederen som har tatt ut minst to millioner kroner, uten å levere inn bilag som viser hva de er brukt på. Selskapet han var daglig leder og medeier i, Sosial Motivasjon, ble slått konkurs tidligere i år.

— Det er ikke det første private barnevernsselskapet som er lagt ned. Atter en gang får ungdommene foten «i ræven» og må flytte. Mange av disse ungdommene opplever svik på svik fra voksne, samtidig som offentlige plasser bygges ned, sier hun.

— Flertallet av fylkestingspolitikere har sviktet disse ungdommene kolossalt.

Otterskred er utdannet vernepleier og har jobbet på sosialkontor, blant annet med barnevernssaker.

— Jeg kjenner en ungdom som var 11 steder før han var ferdig med grunnskolen: I vanlige fosterhjem, i forsterket fosterhjem og på flere ungdomsinstitusjoner. I dag sitter han i fengsel. Sakkyndige har sagt at han har vanskelig for å knytte seg til voksne. Men hvordan skal han ha greid det? spør Otterskred.

BT skrev i går at Sosial Motivasjon mottok opp til 1,2 millioner kroner i året for en plass. Selv har hun sett tilfeller der det er betalt 1,3 millioner.

— Det er typisk Høyre/Frp å tenke privatisering også på dette området. Jeg kan ikke få presisert sterkt nok betydningen av fylkeskommunale barnevernsplasser. Fylket kan tilby mer stabilitet og utnytte hver krone mye bedre enn private.