Grieghallen er fullstappet av nye studenter. Veldig spente, litt nervøse og noen også litt bleke.

Det er ikke bare, bare å flytte til en ny by for å studere. Uten å kjenne noen, kanskje uten å ha et sted å bo.

Blir tatt vare på

— Jeg tror nok mange har ligget våken i natt. De gleder seg veldig, men bekymrer seg også. De lurer på om de fikser å være student, om de har valgt rett fag, og om de finner veien fra lesesalen til byen. De bekymrer seg i det hele tatt for utrolig mye, sier «faddergeneral” Heidi Sund.

Sammen med vel 400 andre erfarne studenter er hun klar til å ta seg av de ferske. Gi dem informasjon om kollokvier og kantiner, fagtilbud og fester.

— Hjelp, hva gjør jeg her? Det tenkte jeg selv da jeg var fersk student. Vi forteller studentene at de må slappe av også, og nyte det nye livet. Dette går bra, dette blir kjekt, sier Heidi Sund. Høytid på storskjerm

— Det er ganske kaotisk. Det er så mye informasjon å få med seg, sier Kristin Djuve. 18 år, fra Stavanger og ferdig med videregående i vår. Fredag kom hun til Bergen, og er installert på ny hybel ved Danmarks plass.

Klokken er 10, og det er høytidelig velkomstseremoni for de nye studentene i Grieghallen, med både rektor og utdanningsminister på talerstolen. Men Kristin forsov seg til sin første dag som student, og må følge seremonien fra storskjerm i foajeen sammen med noen hundre andre det heller ikke var plass til i salen.

Stolt rektor

Underetasjen i Grieghallen er fylt av boder og utstrakte hender med løpesedler. Her er studentkarate, studentradio, studentprest og studentbokhandel. Her er også flere av de politiske partiene – og Toro og Friele. Som ferske studenter flest tar Kristin imot det meste; en bør jo ikke gå glipp av noe allerede første dagen.

— Det er tomt på Nygårdshøyden om sommeren. Jeg har gledet meg til studentene kommer, til det blir mer liv igjen, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Kirsti Koch Christensen.

Bergen har ca. 25.000 studenter, og utgjør nesten 10 prosent av byens befolkning. Universitetet er den største av utdanningsinstitusjonene i Bergen med vel 17.000 studenter. Nå i høst var det landets mest populære universitet. Det er jo kjekt, synes rektor.

Språkstudier

Kjekt tror Kristin også det skal bli. Nå i høst tar hun forberedende prøver. Etter jul blir det språk. Fransk eller italiensk.

Men først er det viktig å finne seg til rette, bli kjent. Lørdag og søndag brukte hun og en kompis flere timer på å gå rundt på Nygårdshøyden og i by´n. Når det er snakk om studiekort på Studentkontoret, informasjonsmøter på Sydneshaugen og pils på Hulen, har hun allerede kontroll.

— Jeg har lyst til å studere utenlands også etter hvert. Men jeg har ikke noe bestemt mål med studiene ennå. Jeg tar det som det kommer, sier Kristin Djuve.

LITT RØD: – Jeg er politisk engasjert, litt venstreorientert. Har alltid danset også. Det er viktig å gjøre noe annet enn bare å lese, mener Kristin Djuve. (Foto: Jan M. Lillebø)