• Det gjør vondt at mannen som drepte Bjarte forsøker å fraskrive seg ansvaret, sier foreldrene Marit og Eskild Berthelsen. Politimannen fra Askøy ble skutt og drept på åpen gate.

Ni måneder har gått siden det meningsløse drapet utenfor utestedet Galleriet i Oslo. For familien har det vært en tid fylt med sorg og savn over å ha mistet sin kjære sønn.

I går opplevde de at saken ble rippet opp i på nytt. Da brakte ukebladet Vi Menn et intervju med Tore Iversen, mannen som skjøt og drepte sønnen deres natt til 2. pinsedag i fjor.

— Jeg hadde fryktet at det ville komme, men hadde håpet å slippe det, sier Eskild Berthelsen.

Nyter respekt

I intervjuet sier Iversen at drapet kunne vært unngått dersom politiet hadde tatt ham på alvor. Iversen følte seg truet av en kriminell gjeng, og valgte derfor å bevæpne seg.

Det står også at Iversen opplever å nyte stor respekt for drapet. Bak murene skal det gi status å ta livet av en politimann.

— Fanger kommer fortsatt og tar meg i hånden for å vise sin anerkjennelse. Å ta avstand fra slike holdninger er svært viktig for meg, sier Iversen i intervjuet.

Uttalelsene gjør Bjartes foreldre opprørt, og lei seg.

— Jeg tror ikke drapsmannen, eller bøddelen som jeg kaller ham, er så angrende. I stedet for å gå ut på denne måten burde han ta ansvar for det han har gjort. Han forsøker i stedet å legge skylden over på andre, sier Eskild.

Han og familien har opplevd mange tunge stunder siden sønnen deres brutalt ble revet bort etter diskotekbesøket.

Drept etter bagatell

Ute på gaten ble Bjarte skutt to ganger i ryggen. Det ene skuddet ble avfyrt mens Bjarte lå på bakken. Begge var dødbringende. Motivet for drapet synes å være en bagatellmessig krangel inne på dansegulvet tidligere på kvelden.

— Vi slår oss ikke til ro med at dette var tilfeldig. Hvorfor gikk han rundt med en skarpladd pistol, og hvorfor skjøt han Bjarte mens han lå nede? spør Eskild Berthelsen.

— Jeg tror drapsmannen vet godt hva han gjorde.

Bjarte jobbet som spaner i Oslo-politiet. I jobben gikk han alltid med skuddsikker vest, og var på vakt for hva som kunne vente ham. Drapskvelden var han fri og moret seg med venner.

— Når politiet kan spane på kriminelle, så kan vel kriminelle spane på dem også, sier Eskild.

Har valgt åpenhet

Eskild og konen Marit har valgt å være åpne om tapet av sin eneste sønn. Det er blitt deres måte å forsøke å komme over tragedien på.

— Vi har hatt folk både å snakke og grine med. Det har vært veldig godt, sier Marit.

— Bjartes venner har vært til utrolig hjelp. De har stukket innom og brakt frem de gode minnene om Bjarte. De har gitt oss noe å le av, sier foreldrene.

— Jeg bestemte meg tidlig for ikke å lukke døren for journalister. Til mer det skrives, til større er håpet om at noen lærer, sier Eskild Berthelsen.

Ferske tall fra Kripos viser at stadig flere drap begås av personer som ikke kjenner offeret fra før. Illegale våpen og dop er ofte stikkordet.

— Jeg synes det gjøres altfor lite for å stoppe utviklingen. Straffen for dem som dreper er også latterlig. Det viser saken som nettopp var for retten. Han som drepte en ung mann bare hundre meter fra der Bjarte ble skutt, fikk ti års fengsel. Hva er det for å ha tatt livet av et menneske? Han slipper vel ut om seks-syv år.

Håper på lang straff

For et par uker siden var ekteparet i Oslo og deltok i fakkeltog til minne om en ung mann som umotivert ble drept i en av hovedstadens gater. De mener det er viktig å bry seg.

— Ingen straff gir oss Bjarte tilbake, men vi håper at drapsmannen får en lang straff. Vi er opptatt av at han ikke skal få sjansen til å ta flere liv, sier foreldrene.

Marit forteller om en livsglad sønn som var kjapp i replikkene, og som var glødende opptatt av å gjøre en god jobb som politimann.

— Han var fremtidens politimann, sa kollegene om han. Bjarte var så flink med data, fremhevet de. Så blir han bare brått revet bort, sier moren, og ser bort. Det er vanskelig å holde følelsene tilbake.

Nå venter familien på at drapssaken skal komme for retten. Den skal foreldrene følge.

— Vi vil se drapsmannen i øynene i håp om at han har evne til å vise anger, sier de.

Bjartes storsøster, Hege, blir hjemme. For henne blir møtet med drapsmann for sterkt. Hun velger å bearbeide sorgen og savnet med å gå turer i skog og mark sammen med hunden sin.

— Hege og Bjarte sto hverandre veldig nær, sier moren.

<b>MISTET SØNNEN SIN:</b> Marit og Eskild Berthelsen har opplevd ni vonde måneder siden sønnen Bjarte ble drept. - Nå ser vi frem mot rettssaken. - Vi vil se mannen som drepte Bjarte i øynene i håp om at han har evne til å vise anger, sier foreldrene.<p/>
FOTO: ODD MEHUS