• Jeg vet ikke hvorfor Flaten sier at det var jeg som skjøt. Kanskje fordi han vil slippe unna, eller fordi han er forbanna på meg. Det jeg forklarer, er sannheten.

Slik ordla den 27-årige tredjemannen, også kalt "medhjelperen" da han i dag begynte sin forklaring for Gulating lagmannsrett.

Han holder fortsatt på sin forklaring om at det var tiltalte nummer 2, Tor Helge Flaten (28), som uten forvarsel skjøt Øyvind Bjarte Madsen i hodet.

— Madsen sitter i stolen og ruller seg en røyk. Flaten går frem og opp på siden av ham. Så smeller det, forklarte 27-åringen, som også hevder at Jarle Olsen var den konkretet oppdragsgiver.

— Flaten sa han skulle ut og "ta beina" på Madsen. Det hele var en hevnaksjon fra Jarle Olsen. Alt måtte skje den natten, for da var Madsen alene, sa tredjemannen, som er et av aktoratets kronvitner.

Selv påstår han å kun være sjåfør for Flaten, samt at han på forhånd hadde gått med på å bli bort til hytten.

Da aktor Gert Johan Kjelby spurte om hvorfor han ble med inn, svarte 27-åringen:

— Det bare ble sånn.

27-åringen har så vidt forklart retten om to våpenkjøp, noe forsvarerne Helge Wesenberg og Oscar Ihlebæk forventes å ta tak i når de får spørre ham ut senere i dag. Begge de drapstiltalte, i første rekke Flaten, har fremstilt 27-åringen som svært våpenfiksert.

I RETTEN: Jarle Olsen (tv.) var hovedmannen, mens Tor Helge Flaten (t.h.) skjøt. Det hevder den såkalte medhjelperen, som forklarte seg i dag. (Mannen i midten på tegningen er politibetjent.)