— Ungdommer har færre betenkeligheter nå med å tilby sex i bytte for varer og tjenester enn tidligere, hevder Elizabeth Skogrand i Redd Barna. Hun er svært bekymret over utviklingen, og spesielt den makten mobiltelefonen har fått over mange unge.

Presset er i enkelte vennekretser så stort at du er helt utenfor, dersom ringekontoen står i null, og du ikke har penger til å sende sms eller laste ned de kuleste ringelydene. Ifølge Redd Barna og Kripos er problemet størst blant jentene.

- Gjør hva som helst

Politikilder hevder at jenter er villige til å gjøre hva som helst for kontantkort. Det er omtrent som dop for småjenter. Har du ikke penger på mobilen, er du helt ut.

Resultatet er at stadig flere tenåringsjenter tyr til ekstreme måter for å fylt opp ringekontoen. Jenter, både over og under den seksuelle lavalder, tilbyr sex eller telefon-sex til vilt fremmede i bytte for kontantkort.

— Tenåringer er veldig avhengige av å ha penger til kontantkort. Mobiltelefonen er blitt viktigere enn tannkosten, sier Skogrand.

Flom av tilbud

Kripos-etterforskerne ved avsnitt for seksualisert vold ser ofte at tenåringsjenter tar i bruk chattesider på internett for å komme i kontakt med menn som vil betale dem for seksuelle tjenester.

Det ser heller ikke ut til å være noe problem å finne menn som er interesserte, selv om jentene måtte være under den seksuelle lavalder. Da BT logget seg inn på chattesiden Eros Chat som 15-årig jente på jakt etter kontaktkort, flommet skjermen over av tilbud. Flere menn tilbød kontantkort til 150 i bytte for telefon-sex, og ville også vite hva den 15-årige jenten var villig til å gjøre for opp til to tusen kroner.

- Likner hallikvirksomhet

Barneombudet mener en slik aktivitet har flere likhetstrekk med organisert prostitusjon, og at eierne av chattesidene derfor kan komme i konflikt med loven.

— Slike tjenester og kontaktformidling kan komme faretruende nær hallikvirksomhet. Politiet bør derfor vurdere å etterforske nettstedene med hallikparagrafen som utgangspunkt, sier nestleder Knut Haanes til BT.