BT møtte i går den 19 år gamle sønnen og en 17-årig kamerat. De to tilhører det voksende hip-hop-miljøet på Nesttun. Begge tar avstand fra taggingen av Fløibanen i helgen.

— Fløibanen er et symbol. Vi har regler om at private hus, monumenter og symboler ikke skal tas. Personlig synes jeg derfor at det var teit å male den, sier 19-åringen.

40 taggere i Bergen

De anslår taggermiljøet i Fana til å utgjøre et tjuetall personer, i hele Bergen kanskje det dobbelte. Dette er ekte «graffere», folk som tar graffiti på alvor og legger ned mye tid i beskjeftigelsen, som de to mener er «fritt oppsatt geriljakunst».

— Folk bør i hvert fall ha respekt for at dette er en uttrykksform. Det skal jo være et fritt land, utbryter 19-åringen.

— Men det er en politistat, supplerer kameraten. Han forteller at folk i miljøet er blitt arrestert og sittet i glattcelle i 18 timer uten forklaring. Politiet ransaker hjemmene til alle vennene og oppfører seg aggressivt i avhør, hevder de to guttene.

— Men dere ødelegger jo privat eiendom, og påfører kommunen og vanlige folk masse utgifter. Skjønner dere ikke at politiet må etterforske dette?

De to drar litt på det:

— Jo..., men vi mener jo at det stort setter fine ting vi lager. Folk må ikke male over det. Dessuten er det typisk at folk bare er opptatt av penger, ikke uttrykket vårt.

Støtter sin sønn

Tone Kolsrud Schulstock (42) er mor til 19-åringen. Hun skjønner at folk reagerer på tagging på privat eiendom, men hevder at myndighetene må ta på seg en stor del av skylden for at ungdom bruker sprayboksene på ulovlige steder.

— Det finnes ikke tilbud til disse ungdommene. De er kreative og har masse ressurser, men blir behandlet som pakk av politiet og kommunen. Hip-hop-miljøet på Nesttun er konstruktivt og lite belastet med rus. Likevel er politiet etter min sønn hele tiden. Hva med menn i 50-årene som kaster brukte kjøleskap i naturen? Er ikke det mye mer alvorlig forsøpling? spør hun.

Frykter krig med politiet

Politiførstebetjent Paal Thorbjørnsen ved forebyggende seksjon i Hordaland politidistrikt bekreftet i BT forrige uke at politiet har skjerpet sin strategi overfor taggerne. Det advarer taggerne mot.

— Politiet vil lage krig. De vil splitte opp miljøet og tar det personlig. Det er ikke vi interessert i, hevder graffitimalerne fra Nesttun. De tror en nulltoleranse-strategi vil føre til flere små «tags» og færre av de store, fargerike «piecene» som de helst vil lage.

— Når vi får tid og mulighet lager vi fine ting. Gamle damer har gått forbi meg mens jeg har malt i underganger og sagt til meg at de synes det er så flott med farger, forteller 17-åringen.

Han sier at folk uansett vil fortsette å tagge på vegger. En person kan sette fra seg opptil 200 signaturer på en dag. Da er det bedre at kommunen gir ungdommene et sted å få utløp for trangen.

— Sandviken er for eksempel den delen av byen som har minst tagging. Det er fordi der har vi en lovlig vegg. Da bruker vi tiden der i stedet, hevder 19-åringen.

KUNST ELLER HÆRVERK? Denne «piecen» på Nordås er laget av hiphopere fra Nesttun, det samme miljøet som Tone Kolsrud Schulstocks sønn tilhører. - Jeg kan ikke skjønne at dette skal være en så alvorlig forbrytelse. Det var fryktelig stygt før, sier hun.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE