Det kokte over for den 59 år gamle kvinnen da hun leste Bergens Tidende i forrige uke. Der reagerte innsatte, ansatte og direktøren ved Bergen fengsel sterkt på at seks varetektsceller må dubleres for å øke kapasiteten.

To mann på hver celle med andre ord. En dusj, et toalett og en køyeseng på deling.

— For dårlig for fangene, mener man i Bergen fengsel.

— At de har samvittighet til å klage på slikt, sier Brakstad.

Ti på dusjen

Den 59 år gamle kvinnen har kreft i skjelettet. Hun sitter i en av to senger på et lite rom ved Onkologisk post 3 ved Haukeland sykehus. Mellom madrassene er det 40 centimeter. Her er verken dusj eller toalett.

Rommet er ikke særlig stort, kanskje noen kvadratmeter større enn en varetektscelle.

— Vi kreftpasienter bor to og to. En gang klarte de å presse inn tre senger. De klager i fengselet, her på kreftavdelingen er vi ti som deler på en dusj og tre toaletter på gangen, sier Brakstad.

Hun har vært ut og inn av kreftavdelingen de siste tre årene, men har aldri opplevd å ligge på enerom.

Ikke frivillig

Fengselsdebatten som har rast i avisspaltene de siste ukene har provosert flere pasienter enn Brakstad.

— Det er mange som har sagt det til meg. Vi ligger her på våre tomannsrom i velferdsstaten Norge. Mange er forferdelig syke, forholdene er uverdige, men du hører ikke oss klage slik som de gjør i fengselet, sier Brakstad.

— Men tenk deg at det er du som blir arrestert og varetektsfengslet. Så blir du plassert på rom sammen med en vilt fremmed i ditt livs mest traumatiske øyeblikk. Hvordan ville du da reagert?

— Du skal vite at det er ganske traumatisk å få vite at du skal dø. Jeg er ikke her frivillig. Jeg blir også plassert sammen med vilt fremmede. Forskjellen er at vi ikke har noe besøksrom her, sier Evy Brakstad.

PROVOSERT: I dette rommet behandles to kreftpasienter. To senger, ikke noe privatliv. – Jeg blir provosert når man klager på forholdene i fengselet, sier kreftsyke Evy Brakstad (59).
FOTO: ROAR CHRISTIANSEN