Bjørklund var i går på vei hjem til Bømlo, og tok HSDs Flaggruten fra terminalen på Strandkaien. Han reiser ofte med HSD, og er avhengig av fergen for å komme seg til Bergen.

— Fyllesaken har svekket min tillit til HSD, i hvert fall til avdelingen for fergetrafikk. Det har vært mer enn nok episoder. De må ta en skikkelig opprydning hvis de skal beholde folks tillit, sier Bjørklund.

Han mener de som ble tatt med promille må straffeforfølges.

— Det er alfa og omega at de ikke har snusk i driften når så mange er avhengige av dem for transport.

Passasjer Jon Kalve fra Austevoll syntes saken er trist for alle parter.

— Det er forferdelig for alle de som jobber i HSD, de fleste er skikkelige sjøfolk. Jeg kan ikke tro at trenden i selskapet er sånn.

Han synes synd på de tre som ble tatt med promille, men mener likevel at det er helt riktig av selskapet å gi dem sparken.

— Jeg har tillit til selskapet og ledelsen. Feilen ligger hos enkelte av de ansatte. Det går ikke an å ansette barnevakt for å passe på folk, sier Kalve.

Har jobbet hardt

HSD har arbeidet hardt for å gjenreise publikums tillit etter fylleskandalen som rammet selskapet i fjor høst. Straffesaken mot de fem som ble tatt med promille på MF «Os» i november i fjor, ble avsluttet i Sunnhordland tingrett på Stord i går kveld. Dommen faller om to uker. Den nye skandalen kunne ikke kommet på et verre tidspunkt.

— Mye hard jobbing er lagt i grus. Alle som har litt greie på merkevare og tillit, vet at en slik sak svekker folks tillit til selskapet. Saken er et stort tilbakesteg, en skikkelig knekk for merkevaren HSD, sier informasjonsdirektør Arild Sondre Sekse.

At saken rammer tilliten til selskapet, synes han er sørgelig for alle som jobber i HSD.

— Jeg vet hvor mange bra folk det er i selskapet, men det hjelper ikke hvis folk har inntrykk av at det bare er fyll og spetakkel blant de ansatte, sier Sekse.

Uvirkelig

Han beskriver det siste døgnet som uvirkelig.

— Vi sitter igjen med en følelse av tristhet og skuffelse, sier Sekse.

Mandag starter HSD en grundig gjennomgang av interne rutiner. Ifølge Sekse satte de fokus på alkoholproblematikk etter den forrige promillesaken på MF «Os», men de vil nå skjerpe fokuset ytterligere.

— Og vi vil ha en skikkelig gjennomgang med alle ledere i selskapet, fra toppledere til kapteiner. Vi vil bruke denne episoden for å understreke ansvaret vi har som ledere.

- Vi fortjener konsesjonen

Samferdselsminister Torild Skogsholm krevde i går en rapport om sikkerheten i rederiet. Sekse sier de vil gjøre alt de kan for å samarbeide med myndighetene.

— Vi vil etterkomme alle krav fra myndighetenes side. Vi har en god dialog med Sjøfartsdirektoratet.

Han sier han også har hørt antydningene om å vurdere HSDs konsesjon for fergedrift.

— Vi er verdige til å drive fergedrift og for å ha våre konsesjoner. Vi startet en omstillingsprosess i selskapet for to år siden, og er helt i front når det gjelder slike prosesser. Jeg vil se på det som et stort feilgrep hvis man tar fra HSD konsesjonen, sier Sekse.

- SVEKKET TILLIT: Passasjer Bjørn Håvard Bjørklund mener HSD må ta en skikkelig opprydning hvis de skal beholde folks tillit.

FOTO: HENRIK STÅLHANE HIIM

TILLITSKNEKK: Arild Sondre Sekse mener fylleskandalen er en kraftig knekk for HSD som merkevare.
FOTO: TOR HØVIK