Dette er bare ett av flere eksempler fra boligmarkedet i Bergen i sommer. Stadig flere kyniske utleiere lopper uerfarne studenter på leit etter bolig for titusenvis av kroner.

— Leiemarkedet i Bergen er råere enn noensinne.

Bolighaiene står i kø for å grabbe til seg studenter, sier leder Stig Høisæther i Leieboerforeningen i Bergen.

Lures opp i stry

I sommer har Leieboerforeningen blitt nedringt av fortvilte studenter. Mange sliter med å få bolig, mange er blitt lurt. Her er noen eksempler:

  • Flere studenter utenbys fra avtalte leie av boliger over telefon og betalte depositum. Da de kom til Bergen for å skrive kontrakt og få nøkler, var utleierne forduftet. Og leiligheten de var lovet, er ikke til leie. Flere er blitt svindlet for mellom 20.000 og 40.000 kroner bare i sommer.
  • Studentene gjorde avtale om leie av bolig på telefon og betalte depositum. Boligene ble sagt å være store og velutstyrte. Da de kom for å overta og skrive kontrakt var arealet mye mindre enn lovet og standarden elendig. Utleierne nekter å oppheve leieavtalen.
  • Flere studenter hadde avtale om leie av leilighet fra en viss dato, og betalte forskuddsleie. Da de kom til Bergen var der leieboere fra før. Utleier hevder han ikke klarer å kaste dem ut, og hever slik dobbel leie.

Pengene tapt?

  • Det er et kynisk boligmarked som får studenter til å gå med på slike avtaler. De gjør det i ren frustrasjon og redsel for å stå uten bolig, sier Høisæther.

Leieboerforeningen har en liste over hushaier de advarer studenter mot. I sommer har de også rådet en rekke studenter til å gå til politiet etter at de er blitt lurt. Men de fleste må se langt etter pengene de har betalt. Politianmeldelser fører sjelden frem, og få tør og orker å bruke mye tid og penger på saken i rettsapparatet.

Ingen av studentene tør stå frem i Bergens Tidende med sine historier. De frykter at de da blir svartelistet av utleiere.

Ifølge Leieboerforeningen og Studentsamskipnaden i Bergen er boligsituasjonen i år verre enn noensinne. I løpet av de neste ukene kommer rundt 25.000 studenter til Bergen. Bergen blir stadig mer populær som studentby, men bare rundt 11 prosent får bolig gjennom Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). Resten må på det private leiemarkedet.

- Studenter i telt

— Det er hårreisende at studenter blir overlatt til det private boligmarkedet, mener lederen for Leieboerforeningen.

Mange betaler opp til 5000 kroner i månedsleie for små kott. Hybler hos Studentsamskipnaden koster fra 1980 kroner i sentrum og fra 1680 kroner på Fantoft, ti minutter med buss fra sentrum. Men alt er fullt.

Mens lederen for Leieboerforeningen frykter at mange studenter må bo i telt i høst eller gi opp studiene og flytte hjem, håper og tror fungerende boligdirektør i SiB, Tor-Erik Bjørvik, det ordner seg for de fleste til slutt.

— Det kan bli ledig hos oss utover høsten. Det gjelder å ha litt tålmodighet. Når september er omme er det håp, sier Bjørvik.

— Det blir nok mange studenter på sofaer hos slekt og venner i høst. Jeg vet ikke om alle får seg et sted å bo, sier leder i Norsk Studentunion i Bergen, Torstein Fjeldet Lunde.