• Jeg er stolt over å være med å lede et av verdens beste sykehus i et land med et av verdens beste helsevesen.

Det sier Anne Kverneland Bogsnes. Helse-Bergen direktøren strever med å få penger nok til å gi befolkningen de sykehustilbud de har krav på.

— Rankingen fra WHO gir oss likevel en bekreftelse på at vi tross pengemangel og uløste oppgaver har fått utrettet mye, sier hun og legger til.

Stort og effektivt

— Jeg synes vi har god grunn til å være stolt over sykehuset, både av behandlingen, forskningen som utføres her og ikke minst alle de dyktige medarbeiderne vi har, sier hun

— Haukeland universitetssykehus er et av landet største og mest effektive sykehus. Vi er både lokalsykehus og universitetssykehus. Få andre sykehus kan gi et så bredt behandlingstilbud som vi kan, skryter direktøren

BT treffer for anledningen Helse-Bergen direktøren på slagenheten på nevrologisk avdeling, som ble nyåpnet tidlig i november.

Haukeland universitetssykehus har i mange år vært anerkjent for sin ekspertise på slagbehandling. Nå kan også sykehuset skryte av en slagenhet på internasjonalt nivå.

Avansert teknologi

Avansert teknologisk utstyr gir seksjonsoverlege Lars Thomassen og hans medarbeidere muligheter til å overvåke pasientene hjerne- og hjertefunksjoner de første kritiske timene etter slaget.

— Slik kan vi overvåke symptomene og starte behandlingen mye tidligere enn for få år siden, forteller Thomassen. Også han er tydelig stolt over at behandlingstilbudet er blant det mest avanserte i Europa.

Samtidig understreker Thomassen at utfordringen fremdeles er store på hans spesialfelt.

— Hjerneslag er vår tredje største folkesykdom etter hjertesykdom og kreft. Bare i Bergen blir mellom 800 og 1000 personer rammet av slag hvert år.

Dessuten var det heller ikke gjort over natten å få midler til alt det avanserte datautstyret som må til for å overvåke verdens mest avanserte datamaskin, menneskehjernen.

— Vi har jobbet med å få oppgradert slagenheten siden 1989. Til tider følte vi det var en ørkenvandring, sier overlegen.

FØLER SEG TRYGG: Per Erik Johnsen følte seg nummen i den ene hånden da han våknet i går morges. - Her føler jeg meg trygg, sa han til BT da overlege Ulrike Waje-Andreassen undersøkte blodtilstrømningen til hjernen med ultralyd. Seksjonsoverlege Lars Thomassen til venstre. FOTO: KNUT STRAND