— Vi vet at det smugles ganske mange ulovlige dyr inn til landet. Men det er bare en håndfull som blir tatt, sier distriktsveterinæren i Bergen, Per-Arne Ludvigsen.

Mange av nabolandene våre har et langt mer liberalt lovverk på innførsel av dyr enn hva vi har i Norge. Der er det ikke noe problem å få kjøpt skilpadder, slanger og iguaner, som ifølge Ludvigsen er de mest populære dyrene å smugle inn til Norge. Men også skorpioner, edderkopper, og større dyr som hunder kan kravle frem når tollerne slår til.

Tollvesenet i Hordaland og Sogn og Fjordane har kun kommet over fire ulovlige dyr hittil i år, men distriktsveterinæren er overbevist om at det kun er en liten promille av det reelle tallet.

— De som smugler dyr, kommer ikke akkurat til Flesland med rutefly. De velger andre veier inn i Norge, hevder Ludvigsen.

— Hva er mulig å gjøre for å begrense smuglingen?

— Det lett å smugle dyr inn i Norge, hvis man vil være kjeltring. En liten skilpadde kan gjemmes i en lomme, og en slange kan man putte i en bag.

Skal vi komme all den smuglingen til livs, må tollerne endevende hver eneste bil, sier Ludvigsen.

Blir man oppdaget, fører smugling av dyr automatisk til politianmeldelse.

— Dyrene blir overlevert til distriktsveterinæren, og blir enten avlivet eller plassert hos Akvariet i Bergen, forteller tollsjef Rolf-Ole E. Seljeflot.