— Hva annet er det å gjøre, spør hun.

— Det finnes ingen tilbud for oss som er under 18 år. Det arrangeres ungdomsdisko en gang i halvåret eller noe sånt. Resten av tiden må man stå ute og henge, dersom man vil være sammen med vennene sine, sier hun.

Hun kjenner flere jevnaldrende som har skaffet seg falsk legitimasjon, og som dermed går rett inn på utestedene.

— Men folk vet at de får problemer dersom de blir tatt med en forfalskning. Derfor velger de fleste å låne legitimasjonen til noen andre. Har du lyst, langt hår og blå øyne, ber du bare om å få overta bankkortet til noen som har det samme.

Vanligvis har ikke vaktene tid til å studere bildene så veldig nøye, sier Miriam.

Ungdomsstedet Ditlef/Exodus går for å være et av de vanskeligste stedene å lure seg inn på, forteller hun:

— Der driver vaktene rene forhør, dersom de har mistanke om at du bruker legitimasjonen til noen andre. De spør om hvilket stjernetegn du er født i og sånn. Jeg har en venninne som hadde forberedt seg på alle spørsmålene, unntatt på hvilken bank hun brukte. Da hun svarte feil på det, bar det rett ut, forteller Miriam.

Hun legger ikke skjul på at også hun selv kunne tenke seg å ta en tur på et utested en helg. Ikke minst fordi flesteparten i omgangskretsen hennes har fylt 18 år.

— Men å forfalske id-kort våger jeg ikke. Selv om jeg vet at det går an å få noen til å lage falsk legitimasjon til meg, sier Miriam.

FOTO: KNUT STRAND