• Jeg skal bli stril på heltid, ler Bjarne Tingvoll (53). Fra 1. mars blir han småbruker, fisker og båtbygger på Sotra.

Sjefen for Haakonsvern orlogsstasjon har takket ja til ett av Forsvarets såkalte avgangsstimulerende tiltak.

— Jeg beholder 75 prosent av lønnen min frem til jeg fyller 57 år. Deretter går jeg over på ordinære pensjonsvilkår, sier han.

Tilbudet var så godt at Tingvoll ikke nølte med å slå til.

Økonomisk trygghet

— I alle år har jeg likt meg utrolig godt i Sjøforsvaret. Jeg hadde egentlig tenkt å fortsette til jeg ble 57, men nå ble fristelsen for stor. Jeg får en økonomisk trygghet, og kommer til å tjene nesten like mye netto som før, sier han.

Haakonsvern-sjefen regner ikke med å få fritidsproblemer.

— Jeg har arvet et småbruk på Kallestad på vestsiden av Sotra, helt sør i Fjell kommune. Planen er å drive dette, og å fiske litt ved siden av, sier Tingvoll.

Skal bygge båt

Han har også tenkt å realisere sin maritime interesse.

— Jeg har alltid drømt om å bygge en egen båt. Derfor skal jeg gi meg i kast med en strandebarmer. Går det bra, kan neste prosjekt bli en oselver, sier han.

Sjøforsvarsdistriktene ble omorganisert fra nyttår. Tingvoll rykket da opp som sjef for hele marinebasen på Haakonsvern.

— Klart det blir litt vemodig å slutte etter bare et par måneder i den jobben, men jeg angrer ikke på beslutningen min, sier Tingvoll.

200 på Haakonsvern

Ved årsskiftet hadde totalt 200 personer ved Haakonsvern søkt om sluttpakker. Ved Sjøforsvarets forsyningskommando er 78 av 130 søknader innvilget. Seks ansatte har fått avslag.

De øvrige søknadene er ennå ikke behandlet.

Ellers ved orlogsstasjonen har 68 personer søkt om å få forlate Forsvaret med en eller annen form for sluttvederlag på innerlommen.

Noen av dem som vil slutte, har planer om å etterutdanne seg, andre kaster seg ut på det sivile stillingsmarkedet. Flertallet av dem som ønsker å slutte, er imidlertid over femti år, og ønsker rett og slett å førtidspensjonere seg.