• Reiselederne skal til enhver tid vite hvor studentene befinner seg. Studentene skal aldri være alene, og det er totalforbud mot å nyte alkohol. De som bryter forbudet blir sendt rett hjem.

Det forteller Hege Haug Hansen, som er reiseleder for STS Språkreisers mange norske språkstudenter på Malta. Sikkerheten var streng fra før, men er skjerpet ytterligere inn etter at en femten år gammel dansk jente ble drept i England mens hun var på språkreise. I STS er regelen at det til enhver tid skal være minst en reiseleder på hver femtende student.

— Foreldrene hjemme i Norge skal vite at det er trygt å sende ungdommene sine med de kjente turoperatørene. Vi som jobber i STS og vertsfamiliene våre gjør alt for at de skal være trygge, sier Haug Hansen.

Mange blir sendt hjem

På Malta kan en lovlig drikke alkohol fra den dagen en fyller seksten. En rekke skandinaviske jenter er blitt sendt hjem for brudd på totalforbudet, og hjemreisen må de oftest betale selv.

— Vi gir dem tydelig beskjed om konsekvensene, og det er heldigvis bare unntaksvis at noen bryter det, sier reiselederen.

— Kommer alle hjem når de skal?

— Ja, som oftest. Hvis ikke, så henter vi dem. Og vi vet hvor vi skal lete.

— Hva hvis de vil overnatte hos noen andre?

— Det kommer ikke på tale, og det vet studentene. Derfor har vi så godt som aldri slike problemer, sier Haug Hansen.

Men ikke alle språkstudentene er like dydige. Ifølge lokale bartendere er det mange skandinaviske jenter som utnytter friheten.

— Jeg ville aldri i verden sendt min datter på språkreise ned hit, sier en bartender i festbyen St. Julians til Bergens Tidende.

— Mange av de nordeuropeiske studentene heller nedpå så mye alkohol som de bare klarer siden de likevel har lov, og det er ikke spesielt vanskelig å få tak i stoff, sier han.

— Holder ikke studentene seg unna rusmidler når det er så strenge regler på skolene?

— For å si det slik: Jeg får minst tjue personer inn hit hver dag som spør hvor de kan få tak i hasj. Flesteparten av dem er språkstudenter, hevder han.

- En jentegreie

Ifølge Haug Hansen i STS Språkreiser har deres skoler aldri vært ute for at noen norske studenter har kommet borti narko.

En språkreise til Malta koster mellom tolv og femten tusen kroner, avhengig både av hvor lenge en skal være og hvor tidlig en bestiller. I år har rundt 800 norske ungdommer gått på skole på middelhavsøyen - nesten utelukkende jenter.

— Jeg vet ikke helt hvordan det har skjedd, men språkreiser er blitt en jentegreie, sier reiseleder Hege Haug Hansen i STS Språkreiser på Malta.

— Tilbudet er ikke spesielt rettet mot jenter, og ellers i Europa er det mange gutter som melder seg på. Skandinavia er litt spesielt sånn, sier hun.

Når studentene kommer til Malta, blir de møtt på flyplassen av språkskolens reiseledere og fraktet med egne busser til vertsfamilien eller hotellet.

Kvalitetssjekkes

— Studentene blir plassert i barnefamilier som plukkes ut og kvalitetssjekkes av en lokal agent. Leilighetene holder høy standard, forteller Haug Hansen. Det er ikke uvanlig at hver vertsfamilie har fire-fem studenter boende hos seg, men dette fører visstnok ikke til mange klager.

Studentene får av hensyn til egen sikkerhet ikke lov til å benytte det ordinære kollektivtilbudet. Derfor har STS et eget transportsystem som frakter studentene til og fra skolen og til de forskjellige aktivitetene på kveldstid. Bare på de dagene BT har vært på Malta, har studentene spilt fotballturnering, shoppet og besøkt et utall av de mange vakre sand- og klippestrendene.

— Programmet vårt dekker hele dagen, også i helgene. Studentene har fire timer på ettermiddagen hvor de er hjemme hos familiene sine, men det går oftest med til middag og huslige ting, sier Haug Hansen.

BT har uten å lykkes prøvd å få opplysninger fra EU Språkreiser om sikkerheten for språkstudentene på Malta.